Mats Gerdau, moderat kommunalråd i Nacka. Arkivbild.
Mats Gerdau, moderat kommunalråd i Nacka. Arkivbild.

Nacka köpte lägenheter för 305 miljoner

ANNONS
|

Nacka kommun har köpt bostadsrätter för 305 miljoner kronor sedan januari förra året. Majoriteten av de 94 lägenheterna hyrs ut till nyanlända och anhöriga till nyanlända, rapporterar Studio Ett i Sveriges Radio.

Mats Gerdau, moderat kommunstyrelseordförande, anser att köpen skett under galgen: att anvisningslagen, som ålägger kommunerna att ta emot ett visst antal nyanlända, tvingat fram bostadsköpen.

- Vi varnade för de här konsekvenserna med kortsiktiga, dyra och ibland dåliga lösningar. Men vi kan inte välja vilka lagar vi ska följa och vilka vi ska strunta i, säger han till Expressen.

ANNONS

En syrisk familj, som består av en man, hans tre fruar och deras barn, har tilldelats tre lägenheter i Nacka.

- Det som är extra anmärkningsvärt här är att man tillgodosett den här mannens behov – och att de tre kvinnorna ska ha varsin lägenhet i femmiljonersklassen, säger Mikael Strandman, ombudsman för Sverigedemokraterna, till Studio Ett.

Nacka kommun är inte unik. 52 av landets 290 kommuner hade i maj köpt bostadsrätter och/eller småhus för att hyra ut till nyanlända, visar en sammanställning av Svenska Dagbladet.

TT

ANNONS