Människor till höger mindre oroade för klimatförändringar

Personer till vänster är betydligt mer oroade för klimatförändringar än personer till höger. Skillnaderna ökar, och enligt forskare på SOM-institutet är en förklaring att de inte är lika övertygande om att människan ligger bakom klimatförändringarna.
– Det är förvånande och oroväckande, säger Filip Johnsson, professor vid institutionen för energi och miljö, Chalmers.

ANNONS
|

För tre år sedan såg en majoritet klimatfrågorna som mycket viktigare än andra samhällsfrågor. Så är det inte längre – och framförallt är det personer som ser sig som höger på den politiska skalan som tycker att frågan minskat i vikt.

Bland dem är det 33 procent som uppger att klimatfrågorna är mycket viktigare än andra samhällsfrågor. Bland personer till vänster är motsvarande siffra 63 procent.

Har glidit isär

Björn Rönnerstrand, forskare på SOM-institutet, som studerat frågan konstaterar att det också finns en allt större skillnad i hur oroliga personer på olika sidor av den politiska spelplanen är för klimatförändringar. Sedan 2016 har det glidit isär allt mer.

ANNONS

– Vi har sett en skillnad under 20 år, men under de senaste fem åren så börjar man se en större skillnad och det handlar helt enkelt om att bland personer till vänster så händer det inte så mycket, men bland personer till höger så minskar oron.

Han har i sin forskning tittat på vad som ligger bakom skillnaderna och sökt förklaringar till varför personer till höger oroar sig mindre än personer till vänster.

En tes han prövade var om det handlade om teknikoptimism – alltså om personer som definierar sig som höger i högre grad tror att tekniken ska lösa klimatproblemen. Men så var det inte.

Mindre förtroende för medier

Däremot visade det sig att i viss mån handla om förtroendet för medier.

– Personer till höger har mindre förtroende till medier vilket förklarar lite av detta, säger Björn Rönnerstrand.

Men den största förklaringen han hittat är en annan, och den handlar om synen på klimatförändringar och vad som orsakat dem.

– Personer till höger tror i mindre grad att det är mänsklig aktivitet som ligger bakom klimatförändringar och det är en faktor som till viss del kan förklara skillnaden i oro.

Varför är det så?

– Ja, det är en bra fråga. Vi ser samma tendens i många länder, både i Europa och i Nordamerika så är det så att synen på människans roll ser olika ut bland människor till höger och vänster. Men precis vad det beror på är svårt att reda i, men det kan handla om hur man tar till sig och processar information från myndigheter och medier.

ANNONS

Slutsatserna förvånar

Filip Johnsson, professor vid institutionen för energi och miljö, Chalmers, tycker att Björn Rönnerstrands slutsatser är förvånande och oroväckande.

– Min bild har snarare varit att personer till höger inte är så engagerade, men att de ändå tror att människan ligger bakom men tänker att marknaden kan fixa det. Och att man får gå ganska långt ut på högerkanten för att hitta dem som ifrågasätter klimatvetenskapen, säger Filip Johnsson.

Vad ser du för risker med detta?

– Vi skulle behöva ganska breda överenskommelser för att klara omställningen. Man kan inte ändra strategi vart fjärde eller vart åttonde år. Politikerna har utnyttjat klimatfrågan för att skapa konfliktytor när man inte hittar andra konfliktytor.

Han lyfter fram debatten inför valet och det som ledde fram till Tidöavtalet – där kärnkraft ställdes mot vindkraft i den politiska debatten.

– En pseudodebatt. Vindkraft finns här och nu, kärnkraft kan komma in senare.

Och eftersom investerare behöver långsiktiga spelregler, så det är en stor risk att den här typen politiska motsättningar stoppar upp, säger han.

– Tyvärr späder politiken på polariseringen, istället för att ta ned den i så här viktiga frågor. Politiker ska förstås inte tycka lika, men här hade det varit bra om de hade klarat av att komma med en bred energiöverenskommelse.

ANNONS

LÄS MER:Regeringens politik kommer att öka utsläppen

LÄS MER:Klimatlarmet: Agera nu för att undvika katastrof

LÄS MER:Skarp kritik mot regeringen: "Ökar utsläppen"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS