Myndigheten: Du äter för mycket kött

ANNONS
|
-Vi äter mycket rött kött och charkprodukter, 72 procent av männen och 42 procent av kvinnorna äter mer än 500 gram i veckan, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.

Till grund för råden ligger bland annat forskning från World Cancer Research Fund, där en rapport som bygger på studier med sammanlagt nära tre miljoner deltagare visar på tydliga kopplingar mellan köttätande och cancerrisk.

-Om man har en veckokonsumtion av de här produkterna som ligger över 500 gram, då ökar risken att man kan få tjock-och ändtarmscancer, säger Bjerselius.

Med rött kött menas kött från nöt, gris och lamm.

I tillagad vikt motsvarar ett halvt kilo ungefär tre normalstora portioner i veckan och lite pålägg, enligt Livsmedelsverket. Chark bör vara en mindre del av veckoransonen, eftersom det ökar cancerrisken mer än samma mängd rent kött..

Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet, säger att de nya råden är i linje med den cancerforskning som finns. Hon tycker att det är bra med ett tydligt råd.

ANNONS
-Det som jag förstår i kontakten med människor är att många vill ha mer konkreta råd, så att de vet vad det betyder. Annars tolkar man olika.

Vad det är som gör att cancerrisken ökar vet man inte riktigt, man ser bara sambandet. Men klart är att fler sjukdomar kan kopplas till köttätande. Förra veckan publicerade Alicja Wolk och hennes kollegor en studie där man kunde visa att processat kött, som korv, bacon och skinka, innebär en ökad risk för hjärtsvikt.

-Vissa produkter innehåller mycket salt, och högt blodtryck är en av de viktigaste orsakerna till hjärtsvikt. Men det innehåller också mycket andra substanser, speciellt rökt kött. Det finns en del små förklaringar, säger Wolk.

Rickard Bjerselius ger rådet att försöka byta ut köttet mot exempelvis bönor, ärtor och grönsaker.

-Självklart kan man även ersätta med fisk- eller fågelkött, men hälsomässigt är det bästa att ersätta med grönsaker.

De sparde pengarna kan man lägga på kött som är producerat på ett hållbart sätt och från producenter som tar hänsyn till djurens välmående.

-Gör man ett medvetet val kan man tänka på sin egen hälsa, den gemensamma miljön, djurskyddet och även tänka på att minska och begränsa antibiotikaanvändningen och därmed de multiresistenta bakterierna.

Branschorganisationen Svenskt kött välkomnar de nya råden, men vill inte att någon oroar sig i onödan, säger vd:Maria Forshufvud.

-Om vi översätter det, så motsvarar en skiva skinka ungefär två gram och när det gäller hela köttet blir det ungefär tre-fyra portioner i veckan. Så det är inte så dramatiskt. Det är bra att Livsmedelsverket kommer med råd som redan många andra länder har och som är baserade på en stor studie.
ANNONS