Till grund för råden ligger bland annat forskning från World Cancer Research Fund, där en rapport som bygger på studier med sammanlagt nära tre miljoner deltagare visar på tydliga kopplingar mellan köttätande och cancerrisk.
Med rött kött menas kött från nöt, gris och lamm.
I tillagad vikt motsvarar ett halvt kilo ungefär tre normalstora portioner i veckan och lite pålägg, enligt Livsmedelsverket. Chark bör vara en mindre del av veckoransonen, eftersom det ökar cancerrisken mer än samma mängd rent kött..
Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet, säger att de nya råden är i linje med den cancerforskning som finns. Hon tycker att det är bra med ett tydligt råd.
Vad det är som gör att cancerrisken ökar vet man inte riktigt, man ser bara sambandet. Men klart är att fler sjukdomar kan kopplas till köttätande. Förra veckan publicerade Alicja Wolk och hennes kollegor en studie där man kunde visa att processat kött, som korv, bacon och skinka, innebär en ökad risk för hjärtsvikt.
Rickard Bjerselius ger rådet att försöka byta ut köttet mot exempelvis bönor, ärtor och grönsaker.
De sparde pengarna kan man lägga på kött som är producerat på ett hållbart sätt och från producenter som tar hänsyn till djurens välmående.
Branschorganisationen Svenskt kött välkomnar de nya råden, men vill inte att någon oroar sig i onödan, säger vd:Maria Forshufvud.