Skolinspektionen förbjuder Svenska interkulturella skolan i Spånga att bedriva undervisning. Arkivbild.
Skolinspektionen förbjuder Svenska interkulturella skolan i Spånga att bedriva undervisning. Arkivbild.

Myndighet stänger skola

Skolinspektionen stänger Svenska interkulturella skolan i Spånga i Stockholm. Beslutet berör 200 elever, rapporterar flera medier.

ANNONS
|

Myndigheten inspekterade skolan i höstas efter larm om omfattande brister.

- Vi hittade så allvarliga brister att vi meddelade huvudmannen tillfälligt verksamhetsförbud från den 28 december. Det är en akut åtgärd. Mest allvarligt är att man inte har lokaler, säger Lena Högback, enhetschef vid Skolinspektionen, till Dagens Nyheter.

ANNONS

Efter nyår har skolan inga lokaler för sin verksamhet. Den saknar även rektor. Skolan kritiseras bland annat också för att eleverna inte fått sin garanterade undervisningstid, att alla elever inte fått likvärdig utbildning och att betygen inte sätts i enlighet med lagen. Flickorna på skolan har inte heller fått samma simundervisning som pojkarna utan undervisats av en obehörig lärare.

Försvårat utredning

Skolans ägare har också försvårat utredningen genom att lämna oriktiga uppgifter till Skolinspektionen under granskningen. Ägaren har tidigare dömts för ekonomiska oegentligheter i sin affärsverksamhet, skriver Dagens Nyheter.

Eleverna ska placeras i andra skolor.

- Vi ska se till att alla 200 elever ska få plats på våra skolor i närheten, säger Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholms stad, till Dagens Nyheter.

Reagerar starkt

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) reagerar starkt på uppgifterna.

- Jag blir än mer övertygad om att det är viktigt att vi lägger fram förslagen som vi jobbar med om ägare- och ledningsprövning så att det sker en lämplighetsprövning av vilka som får driva en skola, säger han till TT.

ANNONS

Förslagen ska läggas fram i vår

Om ägaren till skolan inte åtgärdar bristerna kommer rätten att bedriva skola helt dras in. Skolan hotas även av vite på 600000 kronor om inte bristerna åtgärdas till den 2 maj nästa år.

TT har sökt representanter för skolan för en kommentar.

TT

ANNONS