Miljöpartiets språkrör Per Bolund. Arkivbild
Miljöpartiets språkrör Per Bolund. Arkivbild Bild: Henrik Montgomery/TT

MP vill höja biståndet kraftigt

Miljöpartiet vill höja nivån för Sveriges bistånd rejält från 1 till 1,25 procent av BNI. MP går mot strömmen när regeringen nyss föreslagit stora avräkningar i biståndet för flyktingmottagande från Ukraina.

ANNONS

– Vi ser att krisen i världen bara växer och vi ser att det är på väg mot storskalig hungersnöd i Afghanistan, Jemen, Etiopien och på Afrikas horn, säger Per Bolund, språkrör och tidigare minister för Miljöpartiet.

Krisen måste tas på allvar enligt devisen från pandemin: "ingen är säker förrän alla är det", anser MP.

– Därför vill vi under krisen höja biståndsramen från 1 till 1,25 procent av BNI (Bruttonationalinkomsten), säger Per Bolund.

I pengar skulle det innebära ytterligare omkring 13 miljarder kronor och en totalsumma på klart över 60 miljarder kronor.

– Vi ser att vi är i en så akut kris. Det är en akut situation vi inte har sett maken till på lång tid, säger Bolund.

ANNONS

Han hänvisar till att pandemin ännu härjar i världen, att barns skolgång har blivit lidande under pandemin och att kriget i Ukraina spär på riskerna för stigande priser och svält i världen. Många länder i Afrika och Mellanöstern förlitar sig till exempel på spannmålsimport från Ukraina och Ryssland.

Miljöpartiet, regeringens egen biståndsmyndighet Sida och flera biståndsorganisationer är mycket kritiska till att regeringen i vårändringsbudgeten föreslog att över tio miljarder kronor ska räknas av från biståndet i år. Pengarna ska istället gå till att betala Sveriges mottagande av flyktingar från Ukraina.

Rättad: Per Bolund är språkrör för Miljöpartiet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS