Miljöpartiet föreslår att nya miljarder satsas på förskolorna, i synnerhet dagis i fattiga områden. Arkivbild.
Miljöpartiet föreslår att nya miljarder satsas på förskolorna, i synnerhet dagis i fattiga områden. Arkivbild.

MP: Nya miljarder gör förskolan mer jämlik

Miljöpartiet vill satsa ytterligare miljarder på förskolorna de kommande åren. Mest pengar ska gå till förskolor i utsatta områden.

ANNONS
|

Satsningen inleds nästa år och ska från och med 2022 uppgå till två miljarder kronor om året. Partiet vill dessutom öka statsbidraget för mindre barngrupper så att det blir en miljard årligen de kommande tre åren.

- Om det inte fungerar, då är vi beredda att lagstifta om barngruppernas storlek, säger MP:s språkrör Gustav Fridolin.

Höjda löner

De så kallade jämlikhetsmiljarderna ska fördelas så att kommuner och förskolor som mest behöver pengarna också tilldelas de högsta beloppen. Pengarna ska kunna användas till nyanställningar, höjda löner eller kompetensutveckling – allt enligt de lokala förskolornas behov.

ANNONS

- Vi vet att de bästa besluten fattas av rektor, lärare och barnskötare på förskolorna. Det där man ser var de största behoven finns, säger Fridolin.

Grunden för lärande

Han motiverar satsningen med att "förskolan är grunden för barns lärande":

- Vi kan se i Pisa-proven, som eleverna gör i 15-årsåldern, skillnader mellan barn som fått en bra förskola – och de som inte fått det. Vi har lyckats bryta utvecklingen mot växande barngrupper, men arbetsmiljön är fortfarande alldeles för tuff för många som jobbar i förskolan.

Miljöpartiet vill även göra det möjligt för blivande förskollärare att med full lön studera och arbeta samtidigt. Fler kommer då att söka utbildningen, hoppas Fridolin – samtidigt som förskolan får tillgång till studenter som sedan blir behöriga lärare.

TT

Fakta: Så mycket får de största kommunerna

Från och med 2022 kommer landets tio största kommuner att tilldelas följande belopp, om Miljöpartiets förslag om "jämlikhetsmiljarder" till förskolorna genomförs:

Stockholm: 100 miljoner kronor

Göteborg: 83 miljoner kronor

Malmö: 68 miljoner kronor

Uppsala: 28 miljoner kronor

Linköping: 22 miljoner kronor

Örebro: 24 miljoner kronor

Västerås: 24 miljoner kronor

Helsingborg: 23 miljoner kronor

Norrköping: 28 miljoner kronor

Jönköping: 19 miljoner kronor

Källa: Miljöpartiet

ANNONS