Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi meddelar på en pressträff i riksdagen att de lämnar regeringen.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi meddelar på en pressträff i riksdagen att de lämnar regeringen. Bild: Pontus Lundahl/TT

MP lämnar regeringen – skyller på Centern

Miljöpartiet lämnar efter sju år regeringen. Centerns agerande blev för mycket för partiet.

ANNONS

– Trots att vi svarat upp på C:s krav så har de valt att släppa fram en SD-förhandlad budget, som gör skillnad på folk och folk, slaktar miljöbudgeten och ökar utsläppen, säger språkröret Märta Stenevi på en pressträff sent på onsdagseftermiddagen i riksdagen.

– Det är inte MP:s uppgift att genomföra en SD-förhandlad budget. Vi har en enig partistyrelse bakom oss om att vi inte kan sitta i en regering på en budget som SD förhandlat fram.

Beskedet från MP kom strax efter att budgetalternativet från M, KD och SD vunnit i riksdagsomröstningen mot regeringens budget med siffrorna 154–143.

Tagna på sängen

Redan på morgonen när Centerledaren Annie Lööf meddelade strax före statsministeromröstningen att Centern inte skulle stödja regeringens budget reagerade språkrören kraftigt.

ANNONS

– Detta är en situation som kommit väldigt plötsligt. Och då måste vi så klart fundera över hur vi agerar i den situationen. Det är inte så konstigt, säger språkröret Per Bolund.

Det föreföll som att miljöpartisterna blev helt tagna på sängen av Centerns besked.

– Vi kan konstatera att vi har levererat på allt som krävts av Centerpartiet, att de inte velat lämna besked förrän en kvart före omröstningen. Utifrån det läget har vi tagit den här dagen på oss att tänka igenom läget vi står inför, men det som vi bottnar väldigt starkt i att är att inte genomföra den politik som Jimmie Åkesson förhandlat fram, sade Märta Stenevi.

Förutsättningarna saknas

Hon anser att Annie Lööf har fel som hävdar att Centern inte har släppt fram M- KD- och SD-budgeten.

Enligt Per Bolund saknas nu förutsättningarna för att föra den gröna politik som Miljöpartiet vill genomföra.

Samtidigt säger MP att de tänker släppa fram Magdalena Andersson i en ny statsministeromröstning, vilket innebär att de släpper fram en regering som måste föra den politik som fått partiet att lämna regeringen.

– Varje parti får ta ställning för sig själv och vad man är beredd att stå för. Vi är inte beredda att sitta i en regering och administrera en sverigedemokratiskt framförhandlad budget, säger Per Bolund.

ANNONS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS