Magdalena Andersson fick information om interna diskussioner i Miljöpartiet om budgeten från M, KD och SD i förra veckan, enligt MP. Arkivbild.
Magdalena Andersson fick information om interna diskussioner i Miljöpartiet om budgeten från M, KD och SD i förra veckan, enligt MP. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

MP: Andersson visste om budgetdiskussioner

S-ledaren Magdalena Andersson informerades redan i slutet av förra veckan om att Miljöpartiet var tveksamma till innehållet i budgeten från högerpartierna. Det uppger MP för TT.

ANNONS

"Miljöpartiet berättade för Magdalena Andersson, i samband med förhandlingarna med Vänsterpartiet under slutet av förra veckan, att det fanns en intern diskussion i Miljöpartiet om M-KD-SD-reservationen, och att Miljöpartiet hade en annan syn än Socialdemokraterna på innehållet", står det i mejlet till TT.

MP syftar på det budgetförslag från högerpartierna som till slut vann i riksdagens omröstning.

– Vi har skrivit hur vi ser på den här situationen. Det är det vi har att utgå ifrån, säger Victor Thomsen, pressekreterare hos MP-språkröret Märta Stenevi.

"Fram till och med beslutet på onsdagen var Miljöpartiets inställning att vi ville ingå i en S-MP-regering. Det var också den informationen som Magdalena Andersson hade. Vi hade in i det sista anledning att tro att Centerpartiet skulle rösta på regeringens budget, eftersom vi nått överenskommelser på alla de områden som Centerpartiet krävde", står det i mejlet som vidare hänvisar till uppgörelserna om skog och strandskydd, samt las-överenskommelsen.

ANNONS

Riksdagens talman Andreas Norlén har kritiserat MP för att inte ha berättat för honom att man tänkte hoppa av regeringen om regeringens budget föll.

Om Norlén hade vetat hade han väntat med statsministeromröstningen till efter budgetomröstningen för att undvika att Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson skulle avgå bara sju timmar efter att hon blev vald.

Uppmaning från M

Talmannen har inte kritiserat Andersson. Däremot undrar Moderaterna om Andersson "fört talmannen bakom ljuset" och underlåtit att berätta vad som skulle hända om regeringens budget röstades ned. M har uppmanat Andersson att lägga korten på bordet.

En fråga är vad hon visste om hur MP skulle agera när hon lämnade en avrapportering till talmannen i måndags.

Enligt MP:s mejl till TT hade Andersson informerats om att det pågick interna diskussioner i Miljöpartiet om budgeten före samtalet hos talmannen.

Olika förklaringar

Magdalena Andersson uppgav natten till fredagen via sin pressekreterare Johan Ekström: "Magdalena Andersson fick beskedet att Miljöpartiet beslutat att inte ingå i regeringen på onsdagseftermiddagen, alltså efter att statsministeromröstningen ägt rum."

En annan förklaring lämnades till TT först. Den löd: ”Magdalena Andersson fick veta att Miljöpartiet inte ville ingå i regeringen med anledning av budgetfrågan på onsdagseftermiddagen, alltså efter att statsministeromröstningen ägt rum.”

Men hennes pressekreterare meddelade senare att det var en felaktig version.

ANNONS

Talmannen har djupt beklagat den politiska turbulensen som inträffade i onsdags och menar att det kan ha skadat förtroendet för bland annat riksdagen som institution.

Fakta: Det här hände under onsdagen

08.20: Annie Lööf (C) meddelar att Centerpartiet inte kommer att stödja regeringens budget.

10.00: Magdalena Andersson (S) väljs till Sveriges första kvinnliga statsminister.

16.10: Riksdagen röstar ja till budgetförslaget från M, KD och SD.

16.55: Miljöpartiet meddelar att partiet lämnar regeringen.

17.30: Magdalena Andersson (S) begär sig entledigad från statsministerposten.

(Klockslagen är ungefärliga.)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS