Musik kanske kan göra smärta lättare att uthärda för de små. Arkivbild.
Musik kanske kan göra smärta lättare att uthärda för de små. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Klassisk musik lindrade bebisars smärta

Toner av klassisk musik verkar kunna lindra smärtan hos spädbarn som genomgår blodprov. Det visar en ny studie på 100 nyfödda.

ANNONS
|

Mindre skrik och färre ihopskrynklade bebisansikten. Det blev resultatet av musikexperimentet som amerikanska forskare utfört på sjukhus i New York i USA.

Spädbarnen var två dagar gamla och skulle genomgå blodprovstagning i hälen. Hälften av dem lottades till att få lyssna på en vaggviseversion av ett stycke klassisk musik under 20 minuter före, under och fem minuter efter provtagningen. Resten av bebisarna fick inte lyssna på något alls.

Provtagningen gjordes i ett tyst, svagt upplyst rum för att resultaten inte påverkas av andra faktorer. Nappar eller annat som kan trösta var otillåtet. Däremot fick alla barn även sockerlösning innan sticket, en i sammanhanget vedertagen metod.

ANNONS

En forskare, som hade hörlurar för att inte veta vilka bebisar som lyssnade på musik, graderade bebisarnas nivåer av smärta på en skala genom att studera deras ansiktsuttryck, nivåer av gråt och alerthet samt arm- och benrörelser.

Spädbarnen som lyssnat på vaggvisan fick signifikant lägre smärtpoäng än de som inte fått höra musik, både under och direkt efter sticket i hälen, enligt resultaten som presenteras i tidskriften Pediatric Research.

Enligt forskarna tyder fyndet på att musik – jämte sockerlösning – kan vara ett effektivt sätt att lindra smärta hos nyfödda barn som ska genomgå enklare medicinska ingrepp.

Forskarna är verksamma vid bland annat Lincoln Medical & Mental Health Center i USA.

Rättad version: I en tidigare version refererades till Mozart. Efter publicering har tidskriften upptäckt oklarheter om vilken kompositör som ligger bakom det aktuella musikstycket och gjort en rättelse.

ANNONS