En 41-årig kvinna och en 18-årig man, som anhållits för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar i en sommarstuga utanför Arboga, har släppts. Arkivbild.
En 41-årig kvinna och en 18-årig man, som anhållits för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar i en sommarstuga utanför Arboga, har släppts. Arkivbild.

Mordmisstänkt kvinna frisläppt

Den 41-åriga kvinna som var anhållen misstänkt för mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma har släppts fri. Åklagaren har inte haft tillräckliga skäl att begära henne häktad.

ANNONS
|

Både kvinnan och hennes 18-årige sambo, som också suttit anhållen, har nu släppts. Misstankarna mot dem kvarstår dock, men de får resa fritt.

"De båda har varit skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankegraden. Det finns inte tillräckliga skäl att begära dem häktade, därför har de frigivits, men de är fortfarande intressanta i utredningen", skriver åklagare Johan Fahlander, som leder utredningen, i ett pressmeddelande.

Vid elvatiden på fredagsförmiddagen försattes de på fri fot.

- Utredningen fortsätter naturligtvis, säger Anders Hedström, presstalesman vid polisen i Västmanland.

ANNONS

Inget reseförbud

Kvinnan och mannen kan även röra sig fritt.

- De har inget reseförbud. De är fria att resa precis som alla andra. Men de är inte borttagna ur utredningen och följden är att de fortfarande är misstänkta, säger Annika Collin, pressansvarig vid åklagarmyndigheten.

Enligt Anders Hedström finns inga andra misstänkta i utredningen.

I en intervju med Aftonbladet säger den 41-åringen själv att polisen inte har lagt fram några bevis mot henne.

- Det är enbart spekulationer, jag är ganska arg, säger hon till tidningen.

Hon berättar också om hur de senaste dagarna har varit för henne.

- De här 72 timmarna jag har varit inlåst har jag blivit behandlad som en mördare.

ANNONS

"Ganska lösryckt"

Advokat Amanda Hikes konstaterar att åklagaren bedömt att misstankarna inte räckte till en så kallad utredningshäktning.

TT: Vad tänker du om det?

- Att det inte finns så mycket att gå på över huvud taget, att det har varit ganska lösryckt. Det återstår att se hur åklagaren väljer att gå vidare.

Precis som tidigare nekar hennes klient till anklagelserna.

- Jag kommer inte att gå in på vad hon har sagt eller vad polisen har frågat om. Det råder förundersökningssekretess.

Kritisk mot polis

18-åringen försvaras av advokat Lars Jähresten. Om frisläppandet säger han:

- Det var inte helt oväntat med tanke på att det förelåg bevissvårigheter för polis och åklagare, men jag kan inte gå in i detalj på vilka brister som finns.

ANNONS

Jähresten kritiserar sättet att informera om frisläppandet.

- Jag fick reda på att min klient försatts på fri fot genom nyhetsflashar i medierna. Jag tycker att det är felaktigt att det går till på det sättet. Man bör få besked av polis eller åklagare att beslut har tagits om att han ska försättas på fri fot.

Han har ännu inte lyckats nå 18-åringen, som hela tiden nekat till brott.

- Jag vet inte ens var han är just nu. Jag skulle ha kunnat förklara vad som händer och hjälpa honom hem.

Greps på Arlanda

Den 3 augusti hittades kvinnans far död och hennes mor skadad i en sommarstuga utanför Arboga. Inledningsvis misstänktes modern för mordet, men efter några dagar betecknades hon som offer.

I tisdags greps den 41-åriga kvinnan på Arlanda flygplats när hon försökte lämna landet. Även hennes sambo greps samma dag. Under torsdagen gjorde polisen en husrannsakan i kvinnans lägenhet på en ort i Södermanland.

ANNONS

Fakta: Arbogaärendet

Augusti 2015: Den 41-åriga kvinnans make hittades död i Hjälmaren utanför Arboga. Polisen inledde ingen förundersökning om brott.

Sommaren 2016: Enligt flera medier utreddes kvinnan för sexuellt utnyttjande av flera tonårspojkar, men utredningen lades ner.

3 augusti: Kvinnans far hittades död och kvinnans mor skadad i en sommarstuga. Inledningsvis missänktes modern för mordet, men efter några dagar klassades hon i stället som brottsoffer.

16 augusti: 41-åringen greps på Arlanda då hon försökte lämna landet. Även hennes 18-årige sambo greps. Båda anhölls misstänkta för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar.

19 augusti: Kvinnan och hennes sambo släpps fria efter beslut av åklagaren.

ANNONS