I dag väntas åtal mot omkring 15 män efter ett mord i Göteborg förra året. Arkivbild.
I dag väntas åtal mot omkring 15 män efter ett mord i Göteborg förra året. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Mordåtalade gängmedlemmar ville döda fler

Mannen, en ledargestalt i ett kriminellt nätverk, sköts ihjäl med minst nio skott förra året. Gärningsmännen misstänks dock ha planerat för ytterligare tre mord samma dag. Nu åtalas 15 personer efter mordet i Gamlestaden i Göteborg i fjol.

ANNONS

Det så kallade Gamlestadsärendet är en av de största gängrelaterade brottsutredningarna hittills i Göteborg.

En flerårig konflikt mellan två kriminella gäng i Biskopsgården tros ligga bakom mordet, då en man i 30-årsåldern sköts med minst nio skott från två olika vapen när han klivit ur sin bil på väg till ett födelsedagsfirande i Gamlestaden.

Nio män greps redan under natten efter mordet och utredningen har vuxit ytterligare sedan dess.

De nio männen åtalas nu misstänkta för att ha planerat och utfört mordet tillsammans. De misstänks också för förberedelse till mord på tre av mannens släktingar.

Vem eller vilka som avlossade själva skotten är inte klarlagt.

ANNONS

– Men har en grupp personer tillsammans beslutat sig för att döda någon och planerar det noggrant spelar det egentligen ingen roll vem som hållit i vapnet, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson till TT.

– Om var och en har en viktig del kan man åtala dem för att tillsammans och i samförstånd har begått gärningen. Då är alla lika ansvariga.

Ville döda fler

De nio männen misstänks ha färdats i tre olika bilar med syftet att döda en eller flera av de tilltänkta fyra måltavlorna. Samtidigt kommunicerade de med varandra via en krypterad chatt.

Det slutade med att en man sköts ihjäl kvällen den 3 maj.

– I det här fallet var det en slump att man råkade hitta honom, det kunde ha varit någon av de andra personerna. De har ju rört sig i samma område, säger Helena Treiberg Claeson.

– Vi har förstått när vi läst den här kommunikationen att det inte var han som var huvudmålet, utan man ville döda en eller helst så många som möjligt av de här målsägandena.

Samtidigt åtalas ytterligare sex män, bland annat misstänkta för anstiftan till det fullbordade mordet och förberedelse för de tre morden som inte kom att genomföras.

Det finns dessutom en 16:e misstänkt, som dock inte åtalats ännu.

ANNONS

Knäckt chatt

Bland bevisningen finns kommunikation mellan de misstänka i det krypterade chattverktyget Encrochat, som fransk polis och Europol lyckades knäcka i fjol.

– För de ursprungliga nio personerna blev det bara en bekräftelse på att vi var på rätt spår, säger Helena Treiberg Claeson.

– Men när det gäller anstiftarna och de andra, dem hade vi inte hittat annars, så det var helt avgörande för att vi skulle kunna åtala de ytterligare sex personerna.

I den omfattande utredningen har omkring 800 förhör hållits, vilket resulterat i en förundersökning på cirka 7 000 sidor.

Rättegången drar, under ett stort säkerhetspådrag, i gång på fredag och ska enligt planen hålla på till i juni.

Jens Bornemann/TT

ANNONS