Gunnar Strömmer, partisekreterare, håller pressträff vid Moderaternas arbetsstämma i Helsingborg på torsdagen.
Gunnar Strömmer, partisekreterare, håller pressträff vid Moderaternas arbetsstämma i Helsingborg på torsdagen. Bild: Johan Nilsson/TT

Moderaternas partisekreterare: Liberalerna kan fortfarande byta sida

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer anser att det i nuläget inte går att räkna med Liberalerna för att få till ett maktskifte. Partiet kan hinna svänga innan valåret.
– De måste naturligtvis själva fatta beslut om hur de vill göra framåt, säger han.

ANNONS
|

När Moderaterna samlades till arbetsstämma i Helsingborg på torsdagen var partiets linje fortfarande att M och KD vill bilda regering, medan de ska föra samtal med L och SD.

– Moderaterna välkomnar när Liberalerna bestämmer sig för att de hellre vill ha regeringsskifte än att S ska sitta kvar. Det här är en hållning från L som kommer att vara föremål för nya beslut under hösten, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer (M).

Senare i höst kommer Liberalerna hålla landsmöte, och inför det här mötet spår många att diskussionen om hur Liberalerna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna, och vilka eventuella röda linjer de ska dra, kommer att blossa upp.

ANNONS

För även om partiet valt sida i regeringsfrågan är det fortfarande ett splittrat parti.

– Det är en viktig fråga på vilket sätt de vill ta sig an uppgiften och byta regering, säger Gunnar Strömmer.

LÄS MER:Från Forsmarks kylvatten till Käringön – Adelsohn är van vid blåsväder

Dousa: Inget maktskifte utan L

Samtidigt menar M-profilen Benjamin Dousa, tidigare ordförande för Moderata ungdomsförbundet, och numera vd för tankesmedjan Timbro, att även Liberalerna behöver ingå i basen, tillsammans med KD och M, som gör upp om politiken för att sedan förhandla med SD.

– Utan Liberalerna blir det inget maktskifte. Dessutom är Sverigedemokraterna tydligt vänster i ekonomiska frågor, säger han.

Benjamin Dousa, vd på Timbro, menar att Moderaterna måste stärka relationen till Liberalerna.
Benjamin Dousa, vd på Timbro, menar att Moderaterna måste stärka relationen till Liberalerna. Bild: Sofia Ekström/SvD/TT

Han lyfter a-kassan som ett exempel där de forna allianspartierna står nära varandra, medan SD har en långt mer vänsterinriktad politik.

Han menar att M, L, KD behöver vara en bas, för att sedan dra Sverigedemokraterna i en annan riktning.

De fyra partierna till höger fokuserar just nu på att komma överens i frågor där skillnaderna är relativt små: brott och straff, migration och delar av energipolitiken.

Räknar med att locka över S-väljare

Men Benjamin Dousa menar att de behöver få till ett bredare reformunderlag. Han tar Danmark som ett varnande exempel, där Venstre började regeringssamverka med Dansk Folkeparti, och främst gjorde upp om just frågor om migration och lag och ordning.

ANNONS

– Sedan blev det inte så mycket ekonomiskt reformarbete kvar, vilket gjorde att högern föll platt när de danska socialdemokraterna svängde om i migrationspolitiken. Det är definitivt en risk.

LÄS MER:Muf-kritiken mot M: Sverige kan bli en polisstat

En undersökning av Timbro visar att det finns stor potential att locka över väljare från Centerpartiet och Socialdemokraterna, och att de här rörliga väljarna bryr sig mycket om just ekonomiska frågor.

Även Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer ser en sådan potential. Partiet har nu siktet inställt på att locka över 150 000 socialdemokratiska väljare.

– Det handlar mycket om att få ordning på brottsligheten, cementen, elen. Det finns en känsla att det här inte funkar, säger han.

ANNONS