Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Moderaternas nya syn på SD ger Lööf problem"

I sitt tal tar Annie Lööf kraftigt avstånd från Sverigedemokraterna. För att i nästa andetag svära sin trohet till Alliansen.

Nej, det är inte helt enkelt att få ihop.

Sverigedemokraterna är inte ett parti som andra, säger Centerledaren. De ställer grupper mot varandra, står för kyla och en auktoritär grundsyn. Det är helt enkelt inte ett parti hon kan tänka sig att samarbeta eller förhandla med.

Alliansen beskriver hon som fyra partier med gemensam värdegrund. Tillsammans ska de byta ut Stefan Löfven i nästa års val.

Verkligheten är dessvärre inte lika enkel.

Nu vet vi att Moderaterna är beredda att förhandla med Sverigedemokraterna. Och att Centern absolut inte kan tänka sig att göra det, eftersom det inte ställer upp på det samhälle partiledaren vill se. Gemensam värdegrund?

Även om sprickan i Alliansen inte direkt kom upp i det tal som Annie Lööf höll för 700 centerpolitiker som samlats i Posthotellet för partiets kommundagar, så medgav hon på pressträffen efteråt att det är ”olyckligt att Moderaterna ändrat inställning till Sverigedemokraterna”.

Det var nog ingen överdrift.

När frågorna om hur de egentligen ska kunna forma en majoritet eller bilda en regering blir för jobbiga brukar politiker eller partiernas spin-doktorer säga att journalister bara är intresserade av ”spelet” – och inte av politiken. Men ända till den dag då Centern – eller något annat parti – kan hoppas på att få mer än 50 procent av rösterna är det relevant att undra hur de tänker regera. Och med vem.

Valet av samarbetspartner påverkar ju faktiskt politiken.

Rimligtvis ställer Moderaternas omsvängning till åtminstone tre problem för Centern.

• Det finns gott om frågor där politiker tvingas ge och ta. Köpslå och kompromissa. Men om det handlar om synen på människor kanske det inte är lika enkelt. Hur nära SD kan Moderaterna komma innan Centern känner att det Annie Lööf kallar SD:s ”uppdelning av människor i vi och de” smittat av sig?

• Hur påverkas arbetet med att forma en gemensam Allianspolitik inför valet, när Centern vet att Moderaterna samtidigt kan sitta och prata med samma frågor med Sverigedemokraterna? Är det en Allianspolitik de skapar – eller en Allianspolitik som ett av partierna redan på förhand vet också kan accepteras av SD?

• Och framförallt: vad ska väljarna tänka? Att en röst på Centern är en röst på ett parti som aldrig kan tänka sig att förhandla med Sverigedemokraterna, men som ändå ingår i en allians tillsammans med ett parti som regelmässigt gör det?

På pressträffen efter talet sa Annie Lööf att Moderaterna behöver förklara sig. Att hon vill veta mer i detalj hur de tänker sig att relationen till Sverigedemokraterna ska se ut.
Det är inte orimligt att väljarna förr eller senare börjar ställa samma krav på henne och vill veta mer om Centerpartiets relation till Moderaterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.