Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild Bild: Pontus Lundahl/TT

Moderaterna vill slopa höjda a-kassenivåer

Ersättningen i a-kassan bör tillbaka ner till den nivå som gällde före pandemin, anser Moderaterna.

ANNONS

– Självklart ska man ha en skälig nivå, men den nivå som ligger nu kan inte permanentas. Det är en stor kostnadsfråga och det minskar drivkrafterna till arbete, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i samband med en träff med journalister i riksdagen.

Våren 2020 höjde regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet taket för vilken ersättning det går att få i a-kassan både under de första hundra dagarna och därefter. Den högsta ersättningen höjdes från 910 till 1 200 kronor per dag. Per månad innebar det en ökning från drygt 20 000 till över 26 000 kronor, för den som hade haft en inkomst före arbetslöshet på 33 000 kronor.

ANNONS

Från dag 101 sattes det till 760 kronor.

Den lägsta ersättningen höjdes också, från 365 till 510 kronor per dag och det blev lättare att kvalificeras sig för att få rätt till ersättning. Regeringen har förlängt höjningarna att gälla under 2021 och 2022, vilket beräknades kosta 6 miljarder 2021.

Vad som sker 2023 finns inget sagt om.

Men Moderaterna vill backa till tidigare nivåer.

– A-kassan ska vara skälig. Och vi vet dessutom att många har en inkomstförsäkring. Men exakta nivåer får vi diskutera under nästa mandatperiod, säger Svantesson.

ANNONS