Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Moderaterna KU-anmäler regeringens coronastrategi

Moderaterna kräver en ny granskning av regeringens coronastrategi och anmäler den till riksdagens konstitutionsutskott (KU), rapporterar Aftonbladet.
– Man måste kunna utkräva ansvar, säger Tobias Billström (M), till tidningen.

Moderaterna kräver en ny granskning av den politiska hanteringen av coronapandemin, skriver Aftonbladet. Hanteringen har redan granskats av coronakommissionen men nu vill M att även riksdagens konstitutionsutskott (KU) granskar hanteringen.

Partiets gruppledare i riksdagen, Tobias Billström (M), säger till Aftonbladet att det är dags att regeringen redogör för vilka politiska beslut som legat till grund för strategin.

– Det är extra viktigt eftersom Sverige sticker ut om man tittar på antal döda och sjuka.

Han tycker att KU särskilt bör granska agerandet under höstens andra våg och menar att förberedelsen inför andra vågen liksom åtgärderna kom igång sent.

Tobias Billström tycker också att regeringen svängt när det gäller vilket mål den haft, att målet i våras var att begränsa smittspridningen så att sjukvården klarar läget, medan det nu går ut på en generell begränsning av smittspridning. Han tycker inte att de här olika målen går att förena med varandra.

Aftonbladet: Stefan Löfven har svarat på frågor upprepade gånger om Sveriges strategi, vad hoppas du att denna granskning ska tillföra för nytt?

– Problemet är att statsråden har svarat på väldigt många frågor men kommunicerat olika budskap. Jag hoppas att vi kan få klarhet i ansvarsfrågan i denna mycket omfattande kris. Det är också viktigt att dra lärdomar inför kommande kriser.

Partiet lämnar in anmälan till KU under fredagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.