Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Bild: Pontus Lundahl/TT

Moderaterna: Förbjud deltagande i ett kriminellt gäng

Moderaterna vill att det ska bli straffbart att vara med i ett kriminellt gäng. Det berättar partiledaren Ulf Kristersson i en intervju med DN.

Efter morgonens diskussion om gängkriminalitet med inrikesminister Mikael Damberg (S) i SVT:s Morgonstudion fortsätter Moderatledaren Ulf Kristersson (M) uttala sig om gängkriminalitet.

LÄS MER: Ulf Kristersson om gängkonflikten: ”Absolut inte under kontroll”

Till DN säger han att Moderaterna vill att det ska vara straffbart att vara med i ett kriminellt gäng.

Därför föreslår partiet en ny lagstiftning: förbud mot deltagande i och samröre med en kriminell organisation, på liknande sätt som man har lagstiftat för att stoppa terrorister.

– Ett exempel på vad som kan utgöra ett deltagande i ett kriminellt gäng är att upprätta vägspärrar eller anordna möten där olika kriminella gäng deltar. Det skulle alltså ge polisen nya möjligheter att agera mot de aktiviteter som vi sett i Göteborg under de senaste dagarna, säger Kristersson till tidningen.

LÄS MER: Kriminella upprättar vägspärrar i Angered

DN: Hur ska ett förbud mot medlemskap gå till, det finns ju inget medlemsregister?

– Nej, men polisen har ganska bra koll på vilka som är med i eller samverkar med gängen.

Han nämner även att man måste jobba preventivt för att förhindra rekryteringen av unga. Kristersson menar att skolmisslyckandet är en orsak och att det krävs flera saker, som till exempel ett bidragstak eller en kvalificering till välfärden.

LÄS ÄVEN: Göteborgs stad sätter in väktareskort till anställda efter gängkonflikten

På frågan hur han resonerar när han kopplar ihop gängkriminalitet med migration och bristande integration undrar Kristersson om det går att lösa svåra integrationsproblem om man aldrig får andrum i migrationen.

– Man missar något viktigt om man inte ser dessa som kommunicerande kärl. Ett land med liten invandring kan hantera svåra integrationsproblem och har man inga integrationsproblem är det ganska enkelt att ta emot människor från andra delar av världen. Har man svåra integrationsproblem och det kommer tusentals nya till samma område kommer det försvåra ytterligare, säger Kristersson till DN och poängterar att om man tittar på grov organiserad kriminalitet så är den i hög grad koncentrerad till våra utanförskapsområden.

LÄS ÄVEN: Stor polisinsats när gängmedlemmar höll möte på Posthotellet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.