Missat samtal från Kongo? Ring inte tillbaka!

ANNONS
|

Viktoria Oskarsson från Mölndal är en av många svenskar som i helgen blivit uppringd av ett nummer som börjar med 242, landskoden för Kongo Brazzaville.

- Det ringde vid niotiden på söndagsmorgonen. Jag hann inte svara men en stund senare ringde det igen. Det var någon som pratade på ett konstigt språk som jag inte förstod. Jag frågade "vem är det?" men fick inget svar. Då la jag på, berättar Viktoria.

Hon tyckte samtalet var oroväckande och gick ut på nätet för att söka information. Hon hittade då en artikel som handlade om att massor av svenskar fått samtal från Kongo Brazzaville i helgen.

ANNONS

- Och man blir tydligen skinnad om man ringer upp. Rena bedrägeriet, det kostar hur mycket som helst. Jag blev ju lite nyfiken efter samtalet men som tur var ringde jag inte tillbaka, säger Viktoria, som nu vill nu varna alla som får samtal från ett 242-nummer att låta bli att svara.

- Och absolut inte ringa upp, förtydligar hon.

Viktoria Oskarssons har Tre som operatör. Precis som Anders Wahlund från Uppsala. När han svarade på ett 242-samtal lät det som en sexfilm i bakgrunden. Hans 12-årige son ringde senare upp numret.

- Det svarade, men sedan hände det inget. Nu får vi väl en räkning, antar jag. Min son fick sms efter bara ­någon minut om att han kommit upp i sin max­summa, säger Wahlund till Aftonbladet.

Tres pr-chef Erik Hörnfeldt säger till tidningen att företaget ­varit utsatta för liknande bedrägeriförsök tidigare.

– Om det är samma som då är det en eller flera datorer någonstans i världen som ringer samtal i nummerordning. När det gått fram någon signal lägger de på. Man kan ju inte tjäna på att ringa någon, men om man lämnar ett nummer i listan över missade samtal är det alltid några som ringer upp, och då får de ju betalt.

ANNONS

Liknande bedrägeriförsök har förekommit tidigare, då med ett annat landsnummer, och tillvägagångssättet är ofta det samma:

Under helgen har flera samtal inkommit till Stockholmspolisen om personer som blivit uppringda på sina mobiltelefoner och hört ljud som om en kvinna skulle befinna sig i nöd. Sedan har samtalet brutits.

Det bästa sättet att skydda sig är helt enkelt att inte ringa tillbaka, enligt polisen.

–Det finns kanske ingen anledning att ringa upp ett okänt nummer i Kongo, om man inte känner någon där, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral till TT.

ANNONS