Regeringen vill bjuda in klimatmedvetna amerikanska storföretag till Sverige. Arkivbild.
Regeringen vill bjuda in klimatmedvetna amerikanska storföretag till Sverige. Arkivbild.

Ministrarnas lockbrev till storföretagen

ANNONS
|

Brevet skickas på måndag till jättar som Facebook, Google, Amazon, IBM, Adobe och Apple som har sina kontor och sin verksamhet till största del i USA.

Företagen har valts ut efter att de beklagat sig över president Donald Trumps besked att landet ska lämna klimatavtalet som slöts i Paris 2015. Flera av dem har sagt att de på egen hand kommer att uppfylla Parisavtalet och arbeta för att hålla jordens uppvärmning väl under två grader.

"Har samma oro"

"Vi kommer att göra det lättare för företag som ert att komma hit och dra nytta av vårt fina företagsklimat", står det i brevet som TT har tagit del av adresserat till Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg.

ANNONS

- Vi vill göra ett erkännande till de här bolagen att vi har samma oro som de och att vi tror att innovation och samarbete kan lösa klimatutmaningen, säger näringsminister Mikael Damberg, som undertecknar brevet tillsammans med energiminister Ibrahim Baylan (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP).

TT: Storföretagens intresse pockas på konstant av alla tänkbara länder och parter. Varför skulle det här brevet påverka de?

- Självklart är det så att många länder tävlar om deras framtida investeringar, men Sverige ska hålla sig framme. Sverige har ett unikt energisystem med en stor andel grön och tillförlitlig energi, säger Damberg.

Vill påverka Trump

Facebook har placerat serverhallar i Luleå och näthandelsjätten Amazon meddelade nyligen att man kommer att etablera nya datacenter i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås.

I brevet står också att "när andra tar ett steg tillbaka, vill vi gå framåt". Energiminister Ibrahim Baylan säger att om företagen etablerar sig i Sverige försvårar man också den klimatpolitik som Donald Trump vill driva.

ANNONS

- Det är klart, om de börjar placera sin verksamhet där det finns tillgång till ren el, och det finns det i Sverige, då tror jag att det kommer att påverka andra företag och policymakare.

TT: Ska man se det här brevet som en pik mot Donald Trump?

- Man ska se det här brevet som precis vad det är, ett erbjudande, säger Ibrahim Baylan.

TT

ANNONS