Ministern kritiseras för sin slöja i Iran

En oerhört hetsig debatt rasar om varför EU- och handelsminister Ann Linde (S) bar slöja när hon i dagarna besökte Iran. Linde själv säger att främlingsfientlighet och dumhet ligger bakom debatten.

ANNONS
|

Om Linde inte skulle bryta mot iransk lag, och om Sverige inte bara skulle skicka män i sin delegation, så var det där med slöjan ett påtvingat måste, säger hon till TT.

– Det är deras lag, till skillnad mot i Saudiarabien där det inte är lag på att bära slöja. Jag ska åka till Saudiarabien i nästa månad och då kommer jag naturligtvis inte att bära slöja.

Debatten rasar på sociala medier. Dessutom har bland annat Liberalernas ledare Jan Björklund sagt att hon inte borde ha burit slöja och att det är "ett haveri för den feministiska utrikespolitiken". Han menar att den iranska propagandan gynnas, att slöjan skickar fel signaler till kvinnor som lever under religiöst förtryck i Sverige och utomlands och att handelsavtalen kunde ha undertecknats någon annanstans.

ANNONS

Kvinnors rättigheter

Linde säger att hon tack vare att hon reste till Teheran hade möten med åtta iranska ministrar och att tunga kontrakt för svenska företag blev helt eller delvis klara under besöket. Samtidigt kunde den svenska delegationen vid sina möten framföra åsikter om bland annat mänskliga rättigheter, fackliga rättigheter och kvinnors rättigheter.

Det sprids också bilder på nätet, bland annat från ett möte mellan Rouhani och Storbritanniens premiärminister Theresa May, där hon är utan slöja. Men de bilderna är tagna i FN-skrapan i New York.Det finns också bilder på Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen utan slöja i Saudiarabien.

"Så dumt"

Men Linde påpekar alltså att det inte är lag på att bära slöja vare sig i New York eller i Saudiarabien.

– Jag tycker inte om att bära slöja, men jag vill inte bryta mot lagen.

Hon säger att hon nu är "fullständigt översköljd av rasister som attackerar mig" och tror att debatten grundas i främlingsfientlighet.

Hon tycker också att oppositionen tar "chansen att plocka billiga poänger". Vad gäller Björklunds kommentarer säger hon:

– Jag tycker att det är så dumt att jag inte vet vad jag ska säga. Tvärtom: vad har han gjort för att på plats i Iran ta upp kvinnors rättigheter?

ANNONS
ANNONS