Ministern kallar till sig Vattenfall

ANNONS
|

I september i fjol träffade dåvarande näringsminister Maud Olofsson kärnkraftsbolagen. Då fick hon löftet att Sveriges alla tio reaktorer skulle vara i drift i början av december.

Men nu står flera reaktorer stilla. I kombination med den senaste tidens kyla har det lett till att elpriserna skjutit i höjden.

Nu har Anna-Karin Hatt fått nog och kallat till sig Vattenfalls ledning för att diskutera Ringhals kärnkraftverk, skriver Svd.se.

–Jag kommer att fråga dem varför situationen med säkerhetsproblem har återkommit och hur de ska göra för att åtgärda det, säger hon till tidningen.

Beräknad återstart

Redan på fredagsmorgonen börjar läget lätta något. Då är det tänkt att Forsmark 3 ska återstartas. Sedan tar det omkring 48 timmar innan reaktorn kan köras med full effekt.

ANNONS

Elpriset på den nordiska elbörsen Nordpool föll tillbaka något efter den kraftiga uppgången tidigare. Spotpriset på el för fredagen sattes för den nordliga halvan av landet till i snitt 71,7 öre per kilowattimme och för den sydliga delen till 72,3 öre per kilowattimme.

Oroligt näringsliv

Näringslivet i södra Sverige oroas för högre elpriser efter indelningen av Sverige i fyra elprisområden. Ännu har elkunder i Sydsverige inte behövt betala mer än i mellersta Sverige, men kärnkraften är avgörande.

–Det är en stor osäkerhet för våra företag inför framtiden, säger Lars Frithiof, ordförande i Sydsvenska Industri- och handelskammaren.

Han kallar indelningen för ett misslyckande och anser att gränsdragningen ökar energikostnaderna i Sydsverige så att de blir högre än i mellersta Sverige.

Att bygga ut elproduktionen på kort sikt i Sydsverige tror Frithiof inte är realistiskt. Därför är kravet att gränsen mellan södra och mellersta elområdet rivs upp. (TT)

ANNONS