Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD). Arkivbild.
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD). Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ministern efter snökaoset: Eget ansvar

Efter tisdagens orangea varningar för snöoväder och påföljande trafikkaos på flera håll i södra Sverige går infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) ut och läxar upp bilister: "Alla har ett eget ansvar."

ANNONS

"Den som har sommardäck på bilen ska under inga omständigheter ge sig ut där det råder vinterväglag. Alla har ett eget ansvar att inte förvärra situationen ytterligare", skriver Carlson i en kommentar till TT.

Han riktar sig också till alla lastbilsförare som inte har fullgoda däck för vinterväglag.

"En betydande del av alla stopp på vägarna senaste dygnet har orsakats av tyngre fordon som kör fast. Detta orsakar alltid större problem för möjligheterna att ploga, röja och bärga."

Hundratals fast

Hundratals bilister och lastbilar har suttit fast på stora Europavägar efter det senaste dygnets snökaos. Under tisdagskvällen gick även ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M) ut i ett offensivt inlägg riktat mot bilisterna.

ANNONS

"Jag vill inte höra om en enda bilist som givit sig ut i detta efter att ha bytt till sommardäck".

Han skriver också att staten har ett långt och vidsträckt ansvar för att "säkerställa den allmänna samfärdseln". Men påpekar även att "det allmänna inte är ensam part här".

"Har de påsklov?"

"Egenansvaret är också mycket omfattande i denna övergångsperiod. Är sommardäcken på, ska inte bilen användas i vinterväglag", skriver Bohlin.

Carlson säger vidare att regeringen följer myndigheternas arbete och att även denna händelse kommer att utvärderas.

Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren vänder sig mot att regeringen pekar på bilisterna och undrar vad regeringen gör i detta krisläge: "Har hela regeringen påsklov?"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS