Miljöpartister i Göteborg vill se Stenevi som nytt språkrör

Miljöpartiets medlemmar väljer inte alltid förhandsfavoriten när de väljer nytt språkrör. Ombuden från Göteborg är dock nästintill helt eniga om att Märta Stenevi tar över efter Isabella Lövin.
– Man ska inte bara språka som språkrör, utan lyssna både inåt och utåt, säger Karin Pleijel, kongressombud och kommunalråd i Göteborg.

ANNONS
|

Från början var de åtta stycken som ville efterträda Isabella Lövin. Nu har hälften hoppat av och kvar är följande kandidater:

 • Annika Hirvonen, gruppledare i riksdagen och migrationspolitisk talesperson.
 • Rebecka Le Moine, riksdagsledamot och talesperson för biologisk mångfald.
 • Elin Söderberg, kommunalråd i Umeå.
 • Märta Stenevi, partisekreterare.

LÄS MER:Språkrörsvalet lär inte lösa Miljöpartiets alla problem

Den senare av dem är valberedningens förslag till språkrör. I andra partier hade det varit lika med att Stenevi också blir språkrör. Men Miljöpartiet är inte som andra partier.

Märta Stenevi är i dag partisekreterare och när hon blev vald till posten för två år sedan var det just för att kongressombuden gick emot valberedningen och röstade fram sin egen kandidat.

Även när Peter Eriksson valdes till språkrör 2002 var det efter att kongressen beslutade att gå emot det som var valberedningens förslag, Carl Schlyter.

ANNONS

Initialt hade valberedningen föreslagit Claes Roxbergh från Göteborg, men när Eriksson strax innan kongressen valde att kandidera drog sig Roxbergh ur som kandidat.

– Jag tror att Miljöpartiet består av väldig självständigt tänkande människor som är väldigt öppna för att lyssna in vad folk har att säga, säger Karin Pleijel, kommunalråd i Göteborg och medlem i partiet sedan slutet av 80-talet.

LÄS MER:Statsvetare spår att Stenevi blir utmanad

Stöttar Stenevi

På söndagen ska 265 ombud från partiets distrikts- och sidoorganisationer vid en digital extra kongress välja det nya språkrör som efterträder Isabella Lövin och bildar nytt radarpar med Per Bolund.

GP har varit i kontakt med elva av tolv kongressombud från Göteborg inför kongressen. En av dem har avböjt att uttala sig om saken.

Flera av ombuden från Göteborg talar om Stenevis förmåga att nå ut så väl som hennes erfarenhet av att ha arbetat på på både lokal och regional nivå.

– Märta Stenevi är snabb och skarp. Hon är väldigt bred i sin kompetens, har varit både regionråd och kommunalråd och är väldigt engagerad, säger Karin Pleijel.

LÄS MER:Regeringsombildning när politikåret inleds

Martin Nilsson är ordförande för Miljöpartiet i Göteborg och sitter i partiets förtroenderåd. Genom rådet har han haft mycket kontakt med Märta Stenevi sedan hon blev partisekreterare för snart två år sedan.

ANNONS

– Jag tror nog hon är den som har den bredd politiskt som vi behöver, sedan tror jag också att hon är den som är mest kommunikativ för att sy ihop den bredden, säger han.

LÄS MER:Märta Stenevi föreslås som språkrör för MP

Vill se Le Moine

Nio av de tio ombud som talat med GP säger att de planerar att rösta på Stenevi.

Jonas Svensson, lokalpolitiker i Göteborg, är den enda av dem som uppger en avvikande åsikt. Han vill se Rebecka le Moine som nästa språkrör.

– Personligen tycker jag nog att Rebecka är den som borde bli nytt språkrör. Hon är den som på bäst sätt pratar om våra hjärtefrågor och om hotet mot den biologiska mångfalden, säger han.

Miljöpartiet har ju misslyckats med att nå ut till väljare och skapa förtroende för politiken.

Johan Berg, även han lokalpolitiker, menar att Stevevi står för en tydlighet som kanske har saknats tidigare.

– Hon har en plan framåt för vad partiet har att göra och också hur företrädarna ska kunna ta sig framåt. I de kretsarna som jag har varit omkring är det inte alltid tydligt vad Miljöpartiet vill driva och vad de genomför i förhållande till vad vi egentligen borde genomföra sett till klimatpolitik och social hållbarhet, säger han.

Rebecca Hedström gick med i MP efter valet 2018 just av anledningen att hon kände människor behövde bli medvetna om partiets politik.

ANNONS

– Miljöpartiet har ju misslyckats med att nå ut till väljare och skapa förtroende för politiken. Jag tror att Märta är den som kan vända den utvecklingen, säger hon.

Hur menar du att hon skulle lyckas där ni tidigare misslyckats?

– Hon har en entusiasm, ett självförtroende och ett jävlaranamma i den miljöpartistiska kommunikationen. Hon har den kommunikativa förmågan som både kan föra fram Miljöpartiets svar på utmaningarna med klimatet men också välfärden. Hon kan bygga förtroende i sakfrågor som inte är miljöpolitik.

Så tänker ombuden från Göteborg rösta:

 • Karin Pleijel: Märta Stenevi.
 • Helena Norin: Märta Stenevi.
 • Astrid Eriksson Tropp: Okänt.
 • Madeleine Jonsson: Märta Stenevi.
 • Martin Nilsson: Märta Stenevi.
 • Rebecca Hedström: Märta Stenevi.
 • Jonas Svensson: Rebecka le Moine.
 • Ulf Carlsson: Avböjt att uttala sig.
 • Andreas Hernbo: Märta Stenevi.
 • John Berg: Märta Stenevi.
 • Elisabeth Undén: Märta Stenevi.
 • Eva Ternegren: Märta Stenevi.
ANNONS