Cirka 1,2 miljoner fordon berörs av den nya förlängningen av kontrollbesiktning, som infördes i början av juni. Arkivbild.
Cirka 1,2 miljoner fordon berörs av den nya förlängningen av kontrollbesiktning, som infördes i början av juni. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT

Miljontals svenskar får skjuta upp besiktning

Den som skulle ha besiktigat sitt fordon mellan februari och augusti i år får skjuta upp kontrollen med sju månader. Bakgrunden är ett nytt EU-beslut med anledning av coronapandemin.

ANNONS

För några veckor sedan beslutade EU om en ny förordning med en rad tillfälliga lättnader, som började gälla den 4 juni.

En av dem rör kontrollbesiktning, där den som skulle ha besiktigat sitt fordon mellan den 1 februari och 31 augusti får skjuta upp besöket med sju månader.

Cirka 1,2 miljoner fordon i Sverige påverkas av förlängningen, uppger Transportstyrelsen.

– Tanken är att mildra effekterna av pandemin inom transportområdet så att trycket blir lite mindre på besiktningsbranschen – och inte minst att de riskgrupper som finns inte omedelbart behöver oroa sig för att få körförbud på sina fordon, säger Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam till TT.

ANNONS

Myndigheten har nu tagit fram en e-tjänst för att fordonsägare lättare ska kunna se sitt nya besiktningsdatum.

– Men det är viktigt att understryka att det inte är förbjudet att besiktiga i vanlig ordning. Det underlättar säkert för alla inblandade om inte alla kommer på en gång, säger Jonas Bjelfvenstam.

Klara Stefansson/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS