Migrationsministern i intensiv kamp: ”Riktigt tufft”

Smash, där satt den!
Ungdomarna föll i padeln mot migrationsministern, men kände sig ändå som segrare efteråt.
– Det var bra, hon lyssnade på oss, säger Mommo Khavari, 25, från Afghanistan.

ANNONS
|

Tusentals människor som kommit från länder som Afghanistan, Somalia och Irak lever i ett vakuum i Sverige. De har inte rätt att vara här men kan inte utvisas av olika skäl, till exempel att utlämningsavtal saknas eller att deras hemländer vägrar ta emot dem. Många är unga och har gått i svensk skola, men saknar uppehållstillstånd och lever som papperslösa.

För att lyfta ungdomarnas situation med makthavarna budade frivilligorganisationen Agape hem en padelmatch mot migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i Musikhjälpen i december. På onsdagskvällen blev matchen och ett efterföljande samtal slutligen av i Stockholm.

Musikhjälpen

I december genomfördes Musikhjälpen på Kungstorget i Göteborg. Bland det som auktionerades ut fanns en padelmatch mot migrationsministern, en auktion som Moderaternas ungdomsförbund startat.

Frivilligorganisationen Agape i samarbete med nätverket ”Papperslös inte värdelös” genomförde en insamling bland göteborgare och vann budgivningen. Slutsumman för matchen landade på 9 600 kronor. Agape fick dock in 21 000 kronor, som de skänkte till Musikhjälpen.

Spelat padel tio gånger

Flera av de unga som tagit tåget till Stockholm är också engagerade i nätverket Papperslös inte värdelös, PIV, som samarbetar nära med Agape.

ANNONS

Hosein Barati, 24, och Philip Jansohn, 33, mötte Maria Malmer Stenergard och hennes pressekreterare Erik Engstrand i en jämn kamp.

– Jättekul, jag har bara spelat tio gånger, säger Hosein Barati.

Där satt den! Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) spelade padel med flyktingorganisationen Agape.
Där satt den! Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) spelade padel med flyktingorganisationen Agape. Bild: Anna Tärnhuvud

Även ministern var nöjd med drabbningen, som hon och hennes spelpartner vann med liten marginal.

– Riktigt, riktigt tufft. Men kul, säger hon.

Efter matchen fick göteborgarna sitta ned och samtala med Maria Malmer Stenergard i en halvtimma. Det blev ett möte med stort allvar.

Mommo Khavari, 25, har varit i Sverige sedan 2015. Han har gått i skolan och jobbar på restaurang, men har fått avslag av Migrationsverket på sin ansökan om att få leva här.

– Det är tufft för många av oss, säger han.

Under samtalet berättade ungdomarna om sin situation och de svårigheter som de upplever. En av de frågor som berördes handlade om att de inte får stanna men inte kan utvisas. Till Afghanistan går det inte heller att få statens hjälp att återvända.

– Vi frågade om regeringen tänker förhandla med talibanregimen i Afghanistan för att kunna utvisa dit, men där blev svaret ett tydligt nej, säger Matilda Brinck-Larsen, som grundat Agape.

Mommo Khavari tyckte att det kändes värdefullt att träffa migrationsministern. Han och de andra ungdomarna berättade om sin situation.
Mommo Khavari tyckte att det kändes värdefullt att träffa migrationsministern. Han och de andra ungdomarna berättade om sin situation. Bild: Anna Tärnhuvud

”Värdefullt”

Efteråt var ungdomarna nöjda. De tyckte att ministern framstått som mjukare och mer lyssnande än när hon framträder i media. Mötet beskrevs som ”en förlust men ändå en vinst”.

ANNONS

Också Malmer Stenergard var positiv.

– Jag fick till mig ett antal berättelser om livsöden och hur de uppfattar att migrationspolitiken påverkar dem och deras liv. Alla sådana möten är väldigt värdefulla för mig. Det är en sak med lagstiftning, sedan är det otroligt viktigt att se hur den påverkar människor, säger hon.

LÄS MER:Öckeröborna öppnade sina hjärtan för de ensamkommande

LÄS MER:Hit flyr afghanerna som tvingas bort från Sverige

LÄS MER:Skarp kritik mot SD-toppen: Sprider konspirationsteorier

ANNONS