Merkel och Löfven kritiserar Trump

Regeringen rullade ut röda mattan för Tysklands förbundskansler Angela Merkel när hon kom på Sverigebesök. Både hon och statsminister Stefan Löfven tog kraftigt avstånd från Donald Trumps omtvistade inresestopp till USA.

ANNONS
|

På en gemensam pressträff kallade Stefan Löfven den amerikanske presidentens beslut för djupt beklagligt och kontraproduktivt. Även Angela Merkel beklagade inreseförbudet för medborgare från sju muslimska länder.

- Att bekämpa terrorism rättfärdigar inte att man går emot en hel folkgrupp eller människor med en viss religion, sade Angela Merkel.

Frontfigur

Den tyske förbundskanslern har haft en central roll i många EU-kriser de senaste åren. Hon klev fram och tog kommandot för att rädda kvar Grekland i eurosamarbetet och hon har varit en spindel i nätet under flyktingkrisen. Efter Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet sätter många sitt hopp till Merkel som den liberala världens försvarare. Själv har hon avfärdat sådana förhoppningar med att de är ”groteska och absurda”.

ANNONS

Under pressträffen med Löfven och Merkel berömde båda de goda tysk-svenska relationerna. För svensk del har dessa blivit ännu viktigare sedan Storbritannien bestämt sig för att lämna EU. Då försvinner en nära allierad och den svenska regeringen måste nu jobba hårdare på att bygga nya och gamla allianser. Och högst upp på önskelistan står en nära relation till Tyskland.

Livet efter brexit

Även Merkel är mån om ett EU som fungerar när en av de största medlemmarna är på väg att lämna.

- Vi beklagar naturligtvis utgången av den brittiska folkomröstningen, men nu är det viktigt att vi (de länder som är kvar) samarbetar så att vi kommer att ha fortsatt bra relationer med Storbritannien, sade Merkel.

Om bara några dagar kommer Löfven och Merkel att träffas igen, då på ett informellt EU-toppmöte i Maltas huvudstad Valletta. Där ska de bland annat prata vidare om framtiden efter brexit och hur EU påverkas av Donald Trumps politik.

En annan huvudfråga på toppmötet blir flyktingpolitiken och då med särskilt fokus på de migranter som försöker att ta sig till Europa via Libyen. För medan flyktingströmmarna till Grekland nästan helt stoppats sedan uppgörelsen med Turkiet, så har det inte skett någon minskning av antalet som drunknar i Medelhavet på väg till Italien eller Malta.

ANNONS

Lagliga vägar

På grund av det sköra säkerhetsläget i Libyen, och att det i praktiken inte finns någon regering att förhandla med, ser förutsättningarna för samarbete helt olika ut jämfört med Turkiet. Merkel framhöll dock att det redan finns olika samarbetsprojekt i gång, till exempel utbildning av den libyska kustbevakningen och att det nu också blir viktigt att stödja den politiska utvecklingen i Libyen.

- Men vi måste också ge människor möjligheten att komma till Europa på laglig väg, så att de inte söker sig till flyktingsmugglare, säger Merkel.

Sverige och Tyskland har haft enad front i flyktingfrågan under en längre tid. Men nu ska samarbetet fördjupas ännu mer för kunna baxa igenom ett nytt asylsystem för EU under våren.

Fakta: Angela Merkels besök

Möttes på Arlanda av närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Träffade kungaparet på Slottet under förmiddagen.

Hade arbetslunch och pressträff med statsminister Stefan Löfven i Rosenbad.

Deltog med statsministern i ett seminarium på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (Iva), där båda höll tal. Temat var "Innovation och samarbete för en hållbar framtid".

Källa: Regeringskansliet

ANNONS