Mer tur än otur på fredag den 13

I mångas öron klingar fredagen den 13 otursamt. Samtidigt trotsas myten om otursdagen av flera undersökningar – däribland årets olycksfallsstatistik.

ANNONS
|

Ungefär 15 procent färre skador sker på fredagen den 13 än på en genomsnittlig dag, enligt Länsförsäkringar som låtit granska drygt en miljon anmälda skador de senaste tre åren.

Lika många skador sker på fredagen den 13 som på andra dagar med nummer 13. Den största oturen som du kan ha på just fredagen den 13 är att du tappar bort dina saker eller skadar dem, enligt sammanställningen.

"Ska man titta på utfallet av den här granskningen så är fredag den 13 mer som en turdag", skriver skadeexpert Susanne Fagerberg vid Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Vi känner till fredagen den 13 som en olycksdrabbad dag enligt myten och folksägen. Kristendomens långfredag har smittat av sig som oturlig för alla årets fredagar och siffran 13 är ett tal som enligt västerländsk mytbildning har ansetts vara olycksbringande sedan mitten på 1800-talet.

I dag väljer hotell ofta att inte ha rum och våningar med nummer 13 och de flesta flygbolag har skippat rad 13 för att inte oroa vidskepliga resenärer.

ANNONS