Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Mattias Karlsson blir talesperson i SD

Sverigedemokraternas tidigare gruppledare Mattias Karlsson får åter en central roll i partiet, som talesperson i landsbygdsfrågor.
Partiet ser S och C som sina största konkurrenter utanför storstäderna, och presenterar nu ett åtgärdsprogram för att möta problemet med utländska stöldligor.
– De människor som kommer till vårt land enbart för att begå brott bör få särskilt höga straff, säger Mattias Karlsson.

Sverigedemokraterna ser Centerpartiet och Socialdemokraterna som sina största konkurrenter utanför storstäderna och nu lyfts Mattias Karlsson (SD) fram som personer som ska ta täten för att vinna över väljarna till SD.

Han blir ny landsbygdspolitisk talesperson, meddelade partiledaren Jimmie Åkesson (SD) på en pressträff på onsdagen.

– Vi vill framförallt utmana Socialdemokraterna i mindre bruksorter och utmana Centerpartiet på landsbygden, säger Jimmie Åkesson.

Både han och Mattias Karlsson lyfte fram höga priser på drivmedel och el, liksom kringresande stöldligor som hot mot det goda livet på landsbygden.

Mattias Karlsson säger att det handlar om en rad politiskt skapade problem, som han ser som ett svek mot människor som bor utanför storstäderna. Det handlar om de ekonomiska möjligheterna att leva och bo på landsbygden, liksom tryggheten.

– Vi har sett en ny typ av brottslighet, säger Mattias Karlsson.

Det handlar om kringresande internationella stöldligor och partiet presenterar nu ett åtgärdsprogram för att mota de utländska ligorna.

Bland de tio förslagen finns en satsning på Tullverket, Kustbevakningen och gränspolisen, öka det myndighetsgemensamma arbetet mot internationella stöldligor, att ge Tullen ett brottsbekämpande uppdrag och att tulltjänstemännen ska beväpnas.

LÄS MER: Dennis Dioukarev tar plats i SD:s partistyrelse

LÄS MER: C-toppen: ”SD vill flytta andra partier i mer främlingsfientlig riktning”

Del av partiets kärna

Mattias Karlsson var gruppledare fram till 2019, då han tog ett steg tillbaka, men blev kvar som riksdagsledamot för partiet. Han har haft stort inflytande i partiet och benämnts som SD:s chefsideolog.

Mattias Karlsson har varit en del i partiets innersta krets där han ingått i ”de fyras gäng” tillsammans med Jimmie Åkesson, Richard Jomshof och Björn Söder. Han har också vikarierat som partiledare för Jimmie Åkesson när han var sjukskriven för utbrändhet efter valet 2014.

I höstas presenterades en rad nya talespersoner för partiet, vilket beskrevs som en toppning av laget inför valet. Bland annat blev partisekreteraren Richard Jomshof utbildningspolitisk talesperson och Tobias Andersson fick hand om rättspolitiken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.