Massiv kritik efter förslag om chockhöjning på snus

EU-kommissionens förslag om att chockhöja priset på snus, slog ner som en bomb i lördagsmyset i svenska hem under lördagen. Nu rasar kändisar och politiker, och kräver att förslaget skjuts upp.
"Regeringen kommer självklart att fortsätta stå upp för det svenska snuset”, skriver finansminister Elisabeth Svantesson (M).

ANNONS
|

Under lördagen kom uppgifterna om att snusskatten kan komma att chockhöjas – och att priset för en dosa kunde tredubblas.

Följden skulle bli att priset på en dosa portionssnus skulle öka med omkring 34 kronor. Före en dosa lössnus skulle prisökningen bli ännu större, ungefär 62 kronor, enligt Aftonbladet. Det betyder att en dosa lössnus skulle kunna kosta uppemot 120 kronor.

Kritiken lät inte vänta på sig, och under söndagen rasade både kändisar och politiker över uppgifterna.

– Eftersom jag började snusa när en dosa kostade 35 öre tycker jag skatten är ganska hög som den är. Jag tycker annars att skatt är en väldigt bra grej och skatt på lyx och konsumtionsvaror är ett smart sätt att skapa ett bra samhälle. Men jag kan tänka att vi har uppnått en gräns. När en dosa kostar 60-70 spänn är det lite enough, det räcker, säger tv-profilen Lasse Kronér.

ANNONS

Han lägger redan i dag en ansenlig summa på snus.

– Jag snusar kanske två dosor om dagen, så det blir 1200 spänn i veckan kanske, säger Lasse Kronér.

Nu tycker han att det är nog.

– Priset är ganska högt som det är. Vi är ett av få länder som snusar på sättet vi gör, så jag fattar inte vad EU har med det att göra om jag ska vara ärligt. Det är som om vi skulle höja skatten på sniglar i Frankrike, säger Lasse Kronér.

Finansministern: Kommer fortsätta stå upp för det svenska snuset

Under söndagens Nyhetsmorgon i TV4 kommenterade även kriminologiprofessorn Leif GW Persson den eventuella höjningen av snuset – och hur han skulle hantera det.

– Jag ska köpa på mig ett jättelager, säger han.

Sveriges finansminister, Elisabeth Svantesson (M), reagerade också på EU-förslaget under söndagen. I en tweet skriver hon att ”regeringen kommer självklart att fortsätta stå upp för det svenska snuset”.

Även EU-parlamentarikern Sara Skyttedal, kommenterade förslaget och kallade det vanvettigt:

På Twitter trendade hashtaggen #Swexit under söndagen, med tusentals kommentarer om att Sverige måste lämna EU om snuset höjs.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS