På Huddinge sjukhus måste vissa grupper av patienter betala för att få coronasprutan. (Arkivbild)
På Huddinge sjukhus måste vissa grupper av patienter betala för att få coronasprutan. (Arkivbild) Bild: Robin Aron

Maria skulle ta coronavaccinet - fick betala 400 kronor

Maria Lindqvist har en ovanlig blodsjukdom och behövde övervakas av läkare när hon fick vaccin mot covid-19 i förra veckan. För det fick hon betala 400 kronor. Vid spruta nummer två ska hon betala lika mycket till. Regeringen har beslutat att coronavaccin ska vara gratis för alla, men enligt Huddinge sjukhus handlar det om ett läkarbesök som patienten ska betala.

ANNONS
|

I fredags åkte Maria Lindqvist i Täby in till Huddinge sjukhus, söder om Stockholm. Hon hade bokat tid för att få vaccin mot covid-19. Hon lider nämligen av den ovanliga blodsjukdomen mastocytos sedan många år tillbaka och måste övervakas av läkare vid vaccinationen.

I kassan fick hon veta att hon skulle betala 400 kronor för sprutan. Maria betalade, men efteråt reagerade hon på detta, eftersom regeringen har beslutat om att vaccinet ska vara gratis för alla.

– Jag tycker det är konstigt, det är inte alla som har råd med de där pengarna, säger hon.

Ville ta vaccinet för att slippa isoleringen

kvinna.
Maria Lindqvist. Bild: Privat

Maria Lindqvist har varit mer eller mindre isolerad i bostaden sedan mars förra året och maken har fått arbeta hemifrån till stor del. Även barnen har tidvis fått gå i skolan i hemmet, då hon har varit rädd för att smittas. Det var därför viktigt för henne att ta vaccinet som nu erbjöds.

ANNONS

Direkt efter sprutan fick hon lite blodtrycksfall, men efter en stunds vila kunde hon gå hem.

– Jag fick lite feber också på eftermiddagen, men det får alla, konstaterar Maria Lindqvist.

LÄS MER:Fullbokat när vaccineringen fas 4 inleddes vid Slottsskogen

Menar att andra också fått betala för vaccinet

När Maria Lindqvist senare lade ut ett inlägg på sina sociala medier om att hon fått betala fick hon veta att även andra – som också har den ovanliga blodsjukdomen – hade fått betala för sin spruta. Det är personer bosatta i Stockholms-trakten, men även i andra regioner, enligt Maria. Hon tycker det är fel att en del patienter får betala medan andra slipper.

– Jag vet folk som inte tar sprutan för de har inte råd, säger Maria Lindqvist.

Enligt Västra Götalandsregionens presstjänst kostar det inte något alls att få sitt vaccin i regionen – det gäller även om patienten skulle lida av någon specialsjukdom. Samma besked kommer från Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Alla som tar sprutan får den gratis, säger Fanny Edstam vid sjukhusets presstjänst.

Presstjänsten i region Stockholm resonerar likadant och skriver i ett mejl till GP att det är kostnadsfritt att ta vaccinet inom regionen – oavsett vad man har för sjukdom i botten. Varför ett sjukhus inom regionen tar betalt kan de inte förklara, utan hänvisar till sjukhuset.

ANNONS

LÄS MER:Så ska det svenska coronapasset fungera

Betalar för läkarbesök och inte för vaccin

Karolinska universitetssjukhuset, som Huddinge sjukhus tillhör, förklarar att det hela handlar om att Maria Lindqvist tillhör en högriskgrupp. I ett mejlsvar skriver sjukhusets presstjänst att det därför inte blir ett vanligt vaccinationsbesök, utan ett läkarbesök som görs i samband med vaccinationen.

En läkarbedömning har gjorts inför vaccineringen och efteråt övervakades Maria Lindqvist under 45 minuter av läkare. Det är förklaringen till att hon – liksom andra patienter i samma situation – ska betala 400 kronor.

”Hon betalar inte för vaccinationen utan för läkarbesöket”, skriver Marcus Hagström på Karolinska universitetssjukhusets presstjänst.

– Det är lite orättvist, som att sparka på dem som redan ligger, säger Maria Lindqvist.

I fredags bestämde hon sig för att skriva till socialminister Lena Hallengren (S) och kräva svar på varför vården gör skillnad på patienter. Hon har ännu inte fått något svar.

Det här är blodsjukdomen mastocytos

Mastocytos orsakas av ökad tillväxt och ansamling av mastceller (en form av vita blodkroppar) i ett eller flera organ. Sjukdomen är vanligtvis inte ärftlig.

Enligt internationella studier insjuknar varje år knappt en person per 100 000 invånare i mastocytos. Hälften av dem är barn. Det innebär att cirka 40 vuxna och 40 barn får diagnosen i Sverige varje år. Sannolikt är sjukdomen underdiagnostiserad och det är osäkert hur vanligt det är med mastocytos.

(Källa: Socialstyrelsen)

ANNONS