Klimatförändringar, utfiskade hav och krympande skogar är ett resultat av att vi lever över våra tillgångar, enligt Gunilla Elsässer som är talesperson för Världsnaturfonden (WWF). Arkivbild.
Klimatförändringar, utfiskade hav och krympande skogar är ett resultat av att vi lever över våra tillgångar, enligt Gunilla Elsässer som är talesperson för Världsnaturfonden (WWF). Arkivbild.

Mänsklighetens ekologiska skuld allt större

På onsdagen infaller "Overshoot day", dagen då årets globala "budget" för jordens resurser är konsumerade. De senaste 20 åren har den dagen kommit tidigare och tidigare.

ANNONS
|

Den första augusti markerar starten på den sista sommarmånaden och nu också starten på den fem månader långa period då världen kommer att leva av lånade resurser, enligt Världsnaturfondens beräkningar. Aldrig förr har den ekologiska skulden varit så stor och med dagens förbrukningstakt använder vi resurser motsvarande 1,7 jordklot.

Den senaste tidens torka med bränder och minskade skördar som följd kommer som ett sändebud i tiden.

- I sommar har vi blivit smärtsamt påminda om det extrema vädret som kommer att bli allt vanligare i takt med att jordens medeltemperatur ökar, vilket är ett tecken på att jorden inte förmår att absorbera de utsläpp som vi genererar, säger Gunilla Elsässer, talesperson för Världsnaturfonden (WWF).

ANNONS

Alla måste bidra

Så är loppet kört eller är det möjligt att vända trenden? Enligt Elsässer är det senare möjligt, men det krävs att alla är med på tåget: politiker, företag såväl som individer.

- Vi behöver mer ambitiösa politiker som kavlar upp ärmarna här i Sverige och gör verkstad av klimatlagen. Det behövs också kraftigare styrmedel än vad vi hittills har sett, säger Elsässer och nämner flygskatt, en välfungerande kollektivtrafik, bilpooler, tuffare byggnormer, teknisk innovation, industri och förnybar energi som några viktiga aspekter.

Mat och transport

Individer bör ställa om inom främst två områden: mat och transport.

- Vi måste drastiskt minska köttkonsumtionen och i stället gå över till vegetabiliska proteiner, och sluta slänga ätbar mat. På transportsidan behöver vi sluta transportera oss med fossila bränslen, framförallt bil och flyg.

TT

Fakta: Då inträffade Overshoot day

1987, 24 december

1990, 13 oktober

1995, 7 oktober

2000, 25 september

2005, 29 augusti

2007, 19 augusti

2008, 20 augusti

2009, 24 augusti

2010, 14 augusti

2011, 11 augusti

2012, 11 augusti

2013, 10 augusti

2014, 10 augusti

2015, 9 augusti

2016, 8 augusti

2017, 2 augusti

Källa: Världsnaturfonden (WWF)

Fakta: Så kan du göra skillnad

Så kan företag och individer göra skillnad för att inte tära på jordens resurser och ekosystem:

1. Prioritera cykeln framför bilen och tåget framför flyget.

2. Välj mer vegetarisk mat och låt inte mat- och matrester gå till spillo.

3. Välj miljömärkt el, gå med i vindkraftskooperativ eller installera egna solceller på taket.

4. Placera inte sparpengar i olje-, gas-, eller kolfonder och aktier.

Källa: Världsnaturfonden (WWF)

ANNONS