Många protesterade mot Rasmus Paludan i Rinkeby.
Många protesterade mot Rasmus Paludan i Rinkeby. Bild: Henrik Montgomery/TT

Man dömd efter påskupploppen

Den första domen efter de våldsamma påskupploppen har fallit. En 34-årig man får 6 månaders fängelse efter Rasmus Paludans koranbränning i Rinkeby, Stockholm, rapporterar SVT.

ANNONS
|

Påskhelgen kantades av flera våldsamma upplopp i olika svenska städer. Det till följd av att danska högerextrema politikern Rasmus Paludan höll ”valmöten” och brände koraner på offentliga platser.

Flera personer greps misstänkta för bland annat våldsamma upplopp. Nu har den första domen kommit.

En 34-årig man döms till sex månaders fängelse efter oroligheterna i Rinkeby, Stockholm, rapporterar SVT. Han döms för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman, efter att han kastat sten mot en polisman. Han ska också ha gett stenar till andra i syfte att kasta mot poliserna på plats och deras fordon.

ANNONS

Flera våldsamma upplopp

Enligt SVT står det i domen att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen deltog i upploppet som gärningsman, men rätten anser inte att det finns bevis för att han har varit anstiftare eller anförare i folksamlingen.

Förutom oroligheterna i Rinkeby var det också upplopp i Norrköping och Linköping under påskhelgen. I Navestad i Linköping avlossade polisen flera varningsskott och tre personer skadades till följd av det.

Sammanlagt ska även ett hundratal poliser ha skadats under helgen.

LÄS MER:Krav på oberoende utredning av påskupploppen

LÄS MER:Rikspolischefen tillstår: Vi hade underrättelser

LÄS MER:Paludans sista stopp – demonstrerade i Trollhättan

ANNONS