Maken förgiftades - ett halvår senare drunknade han

Kvinnan i 40-årsåldern är på fri fot men fortfarande misstänkt för mordet på sin pappa och mordförsöket på sin mamma. Och nu kommer nya uppgifter fram - under en utlandsresa, en månad efter att en livförsäkring tecknades, ska hennes make ha blivit förgiftad. – Vi säger att det är en märklig omständighet och att det är ett indicium som pekar åt ett visst håll, säger Anders Lindstrand, utredningschef hos försäkringsbolaget If.

ANNONS
|

För en och en halv vecka sedan släpptes dottern och sambon på fri fot efter att ha suttit anhållna i flera dagar misstänkta för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar.

Men misstankarna ska kvarstå.

– Det finns inte tillräckliga skäl att begära dem häktade, därför har de frigivits, men de är fortfarande intressanta i utredningen, motiverar kammaråklagare Johan Fahlander, beslutet i ett pressmeddelande.

Och strax efter att de fick lämna sina celler på polishuset kom nästa avslöjande i historien.

Maken förgiftades

Förra sommaren dog kvinnan i 40-årsålderns make i en drunkningsolycka. Ett halvår innan detta ska maken ha blivit förgiftad, som VLT skrev om först.

ANNONS

– Mannen tvingades söka sjukvård och det finns dokumentation med allt som har hänt, berättar Anders Lindstrand, utredningschef hos försäkringsbolaget If.

Tror ni att det är kvinnan som försökt förgifta honom?

– Jag säger bara att paret har varit på en semester tillsammans, bara de. Det är det jag säger. Sedan blir han utsatt för ett förgiftningsförsök. Sedan är det några detaljer som jag inte vill lämna. Det är för att man ska förstå hur viktig information vi har fått fram i vår utredning.

LÄS MER:Rättsexperten om sommarstugemordet: "Som en film"

Förgiftades på semester

Men ni tolkar det som hon ligger bakom förgiftningen?

– Vi säger att det är en märklig omständighet och att det är ett indicium som pekar åt ett visst håll med tanke på att det dessförinnan är tecknat en livförsäkring som inte försäkringstagaren har sin vilja att teckna. Han har inte velat ha en försäkring. Försäkringen är tecknad av en annan person och det kan vi visa rent utredningsmässigt. Det ihop med att de åker på en semesterresa kort efter, och att han blir förgiftad, säger Anders Lindstrand.

Försäkringen tecknades i januari och resan ska ha skett i februari.

Är det hustrun som tecknat försäkringen åt honom?

ANNONS

– Man kan säga så här. Det är inte han som har tecknat den och det är också bevis som vi i den delen vill överlämna åt polisen.

Du förnekar inte att hon tecknat den?

– Alltså jag kan inte säga att det är hon som har tecknat den men jag kan säga att vi har bevis som pekar åt ett visst håll som hade varit intressant för polisen att få ta del av, säger Anders Lindstrand.

Finns det en livförsäkring på henne?

– Inte vad jag känner till.

Fick inte 2,5 miljoner kronor

Detta förgiftningsförsök, som försäkringsbolaget kallar det, skedde ungefär ett halvår innan maken hittades död efter att ha drunknat i Hjälmaren.

– När vi fick skadeanmälan om den här drunkningsolyckan så konstaterade vi att det fanns en livförsäkring med den här kvinnan som förmånstagare, berättar Anders Lindstrand om varför de började undersöka det hela.

De tog också del av polisens förutredning rörande drunkningen.

– De har gjort en förutredning och i den fanns inga uppgifter om att den här personen har en livförsäkring. Vi kunde också konstatera att man inte pratat med paret som ägde fastigheten, det vill säga föräldrarna, där den här drunkningsolyckan hade inträffat vilket vi tyckte var konstigt. Sedan när vi började utreda det här så hittade vi en rad omständigheter som gör att vi lämnar över uppgifter till polisenefter hand och kontinuerligt, säger Anders Lindstrand.

ANNONS

Försäkringsbolaget har valt att inte betala ut de 2,5 miljoner kronor, som kvinnan enligt försäkringen skulle ha fått om hennes make dog, eftersom de vill att polisen ska utreda händelsen.

LÄS MER:De misstänks för sommarstugemordet

Flera konstiga omständigheter

Men förgiftningen och drunkningen är inte allt, enligt Anders Lindstrand. Det finns flera konstiga omständigheter.

– Det finns en rad andra omständigheter. Men mer än så här lämnar vi inte ut.

Är det fler fall där det har varit en fara för makens liv?

– Det kan jag inte säga.

Det dröjde länge innan polisen tog del av försäkringsbolagets utredning.På polisen saman att man prioriterat utredningen rörande sommarstugemordet.

– Nu har det varit mordet och mordförsöket den tredje augusti som har varit i fokus, säger Anders Hedström, presstalesperson för polisområde Västmanland.

Men nu har en förundersökning rörande drunkningen inletts. Det är åklagaren vid utvecklingscentrum Göteborg som fattat beslutet.

ANNONS