En majoritet svenskar stannar hemma under långhelgen enligt en Sifoundersökning som TV4 Nyheterna beställt. Arkivbild.
En majoritet svenskar stannar hemma under långhelgen enligt en Sifoundersökning som TV4 Nyheterna beställt. Arkivbild. Bild: Aas, Erlend

Majoritet blir hemma under Kristi himmelsfärd

En majoritet av svenskarna stannar hemma under Kristi himmelsfärdshelgen. Men resandet väntas öka i sommar enligt en färsk Sifo-undersökning.

ANNONS

Närmare en femtedel av Sveriges invånare planerar en resa under Kristi himmelsfärd, rapporterar TV4 som beställt undersökningen. 79 procent av de 1 332 tillfrågade säger att de inte tänker resa från hemmet.

Bara 4 procent planerar att resa längre än Folkhälsomyndighetens riktlinje på motsvarande max två timmars bilresa från hemmet, medan 13 procent säger att de ska resa inom tidsgränsen, enligt opinionsundersökningen som presenterades på onsdagen.

I åldersgruppen 18–29 år svarade 9 procent att de planerar resor längre bort än de två timmar med bil. Avsikten med begränsningen är att sjukvården i regioner som inte drabbats hårt av coronavirusets spridning inte ska överbelastas.

ANNONS

– Det är ju framför allt storstadsborna som åker utanför och vill man inte att det här ska ske måste myndigheterna tillgripa mycket strängare åtgärder, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till TV4.

På frågan "Planerar du att resa någonstans i sommar, om rekommendation att inte resa längre än 2 timmar med bil fortfarande gäller?" svarade 27 procent att de planerade en sådan resa. Lika många svarade att de planerar en sommarresa, men inom tvåtimmarsgränsen.

De webbaserade intervjuerna utfördes mellan 15 och 18 maj.

ANNONS