Magdalena Andersson: ”Sverige ska bli mer som Sverige”

Socialdemokraterna ska kasta delar av sin gamla politik på sophögen och ta fram nya förslag på en rad områden – däribland klimat, brottslighet och välfärd.
– För många människor litar inte på att vi kan förbättra deras vardag, säger Magdalena Andersson, partiledare (S).

ANNONS

Socialdemokraterna gjorde sitt näst sämsta val någonsin i september förra året och förlorade regeringsmakten efter åtta år.

Nu tillsätter partiet elva arbetsgrupper som ska ta fram en ny samhällsanalys och nya politiska förslag, som ska presenteras senast vid partikongressen 2025.

Grupperna ska arbeta med allt ifrån en ny arbetslinje för högre produktivitet och välstånd, en klimatomställning för hela landet och en ung generation som känner framtidstro. Två göteborgare finns i ledningen för grupperna, det är riksdagsledamoten Amalia Ruud Pedersen som ska ta sig an de unga, och regionrådet My Alnebratt, som ska leda arbetet med att få fler att vilja jobba i välfärden.

ANNONS

Vill bryta högerns övertag

Tobias Baudin, partisekreterare (S), menar att arbetsgruppernas slutsatser ska leda till en politik för ett mer sammanhållet samhälle framåt.

– Vi ska parallellt utveckla vår politik och vår samhällsanalys och svaren ska leda oss till en ny och starkare samhällsgemenskap, säger han.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson menar att hennes parti ska ta fram en uppdaterad samhällanalys för 2030-talet.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson menar att hennes parti ska ta fram en uppdaterad samhällanalys för 2030-talet. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Magdalena Andersson slår flera gånger fast att hon vill att arbetet ska ge en politik som kan göra ”Sverige mer till Sverige igen”. Det dåliga från gamla tider ska kastas på sophögen medan det som varit bra ska följa med in i framtiden, är budskapet.

– Det har skett stora förändringar i vårt land under de senaste decennierna. Det är klart att vi kontinuerligt har förändrat vår politik på grund av det, men nu när vi sitter i opposition har vi en större chans att göra en mer genomgripande analys, säger hon.

Med detta hoppas Socialdemokraterna kunna bryta den högerdominans som länge funnits i Sveriges riksdag.

– 2026 har vi haft 20 år av högermajoritet, säger Andersson.

S har bidragit till ökade klyftor

Samtidigt konstaterar Magdalena Andersson att det svenska samhället, som var ett av världens mest jämlika på 80-talet, dragits isär allt mer. Klyftorna har ökat, även när S haft makten.

Liksom i en GP-intervju nyligen pekar hon ut den slopade värnskatten, som hennes parti genomförde i januarisamarbetet med Liberalerna och Centerpartiet, som en åtgärd som ökat på skillnaderna mellan människor.

ANNONS

Detta har i sin tur gjort att många människor i dag tvivlar på att Socialdemokraterna har de lösningar som krävs för att göra samhället bättre, menar Andersson

– Det handlar till exempel om LO-män, unga människor och personer som bor i utsatta områden som vi allt mer tappar till soffan eller partiet Nyans.

LÄS MER:Andersson om Busch: ”Har en förmåga att ändra sina stories”

LÄS MER:Ebba Busch: Jag känner mig som Göran Persson

LÄS MER:Dadgostar: Jimmie Åkesson gömmer sig under en sten

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS