Enligt en ny undersökning från Vetenskap och allmänhet har fler än var tredje person som känner till Macchiarini-affären fått mindre förtroende för medicinsk forskning. Arkivbild.
Enligt en ny undersökning från Vetenskap och allmänhet har fler än var tredje person som känner till Macchiarini-affären fått mindre förtroende för medicinsk forskning. Arkivbild.

Macchiarini sänker förtroendet för forskning

ANNONS
|

I sviterna av de stort uppmärksammande skandalerna kring kirurgen och hans verksamhet på Karolinska institutet (KI) och Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm anger allt färre att de har stort förtroende för forskare.

I organisationen Vetenskap och allmänhets senaste rapport, VA-barometern, säger hela 35 procent av de tillfrågade att Macchiarini-affären har påverkat deras förtroende för medicinsk forskning negativt.

"Stort förtroende"

"Det är både beklagligt och allvarligt men tyvärr inte överraskande, med tanke på de avslöjanden som framkom tidigare i år", skriver Karolinska institutets vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright i ett mejl till TT.

I VA-barometern framgår att andelen svenskar som känner "mycket stort förtroende" för forskare vid universitet och högskolor har minskat från 34 till 31 procent, om man jämför mätningen vid månadsskiftet september/oktober 2015 med samma tid 2016.

ANNONS

Samtidigt har det skett en förskjutning så att fler uppger att de känner "stort förtroende", snarare än "mycket stort".

Macchiarini-effekten

På det stora hela känner svenskar dock fortfarande förtroende för forskning. Hela 86 procent svarar att de har mycket högt eller högt förtroende för forskare.

Maria Lindholm är chefsutredare på Forskning och allmänhet. Hon tror att förtroendet för den medicinska forskningen kommer att öka på sikt.

- Det är svårt att säga hur länge effekten av Macchiarini håller i sig, men svenskarnas förtroende för medicinsk forskning är ändå ganska grundmurat, så jag tror att den kommer att mattas av, säger hon.

För KI är det en prioriterad fråga.

"Vi är självklart inte nöjda med utfallet utan måste fortsätta att arbeta målmedvetet mot att förbättra förtroendet. Det är viktigt att lyfta fram att den absoluta majoriteten av forskare – både på KI och andra medicinska fakultet - gör ett fantastiskt arbete med att lösa stora samhällsutmaningar", skriver Karin Dahlman-Wright.

VA-barometern har genomförts varje år sedan 2002. Ett representativt urval på runt 1000 personer i åldrarna 16–74 ingår i undersökningen.

ANNONS

ANNONS