Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer (t.v.) och rättspolitiske talesman Tomas Tobé.
Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer (t.v.) och rättspolitiske talesman Tomas Tobé.

M vill kriminalisera tiggeri som inte är akut

Moderaternas föreslagna nationella tiggeriförbud ska göra det kriminellt att tigga "varaktigt" för sin försörjning. Liberalerna sågar förslaget.

ANNONS
|

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad säger att hans parti inte kan stötta förslag om att försvåra för personer som ber om hjälp. Tidigare skrev han att "M nu passerat alla anständiga gränser när man vill kriminalisera personer som ber om hjälp", men backar nu från de hårda orden.

- Det var ett olyckligt formulerat uttalande eftersom det tolkades som att vi villkorade vissa frågor för att sitta i en alliansregering, säger han till TT.

ANNONS

- Jag formulerade mig hårt, men i sakfrågan tycker vi olika i den här frågan, tillägger han.

Tiggeri bör betraktas som ett brott och den som gör det planlagt och varaktigt för sin försörjning ska kunna straffas för det, anser Moderaterna. Partiet håller fast vid att ett nationellt tiggeriförbud behövs.

M gick redan i oktober ut med att man vill ha ett nationellt förbud. Nu har man utvecklat förslaget ytterligare.

Kommunala lösningar mot tiggeri räcker inte, anser M.

- Ett nationellt förbud är att föredra framför lokala varianter, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer.

Ska straffas

M vill att en ny bestämmelse ska införas i straffrätten – den som gör sig skyldig till tiggeri ska kunna dömas för brott.

M:s rättspolitiske talesperson Tomas Tobé säger att ett förbud ska rikta in sig på tiggeri som handlar om försörjning. Fall där människor ber om akut hjälp kommer inte att beröras.

ANNONS

- Vi vill komma åt det planlagda tiggeriet, det är det vi vill kriminalisera, säger Tobé.

Lagen är tänkt att riktas mot tiggeri som pågår en viss tidsperiod på platser som valts ut för att många människor passerar där, till exempel gågator, utanför butiker eller på allmänna kommunikationsmedel som tunnelbanan. Om tiggaren inrättat sig på platsen eller använder tryckta texter så ska de tala för att tiggeriet är planlagt.

Ska avvisas

Enligt Tobé ska straffet normalt vara böter, men han ser små möjligheter att få in några bötesbelopp. Syftet med lagen är främst att poliser och ordningsvakter kunna avvisa personer som till exempel tigger utanför matbutiker. Men det ska också gälla, och vara straffbart, för missbrukare som tigger regelbundet vid tåg, bussar och tunnelbana.

Fall av tiggeri som är ringa ska inte omfattas av förbudet. Det vill säga handlingar av mer impulsiv karaktär, till exempel om någon tappat plånboken eller blivit rånad.

Hittills är det bara Moderaterna och Sverigedemokraterna som har föreslagit ett nationellt förbud.

TT

ANNONS