Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Överens. De ekonomisk-politiska talespersonerna Ulla Andersson (V) och Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT
Överens. De ekonomisk-politiska talespersonerna Ulla Andersson (V) och Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

M, V, KD och SD eniga om extrabudget

Den samlade oppositionen – V, M, KD och SD – är överens om att köra över regeringen i budgetbråket om mer pengar till kommunerna.
Friåret och ingångsavdraget ryker för MP och C.

V, M och KD har enats om en extra ändringsbudget på sammanlagt närmare 2,5 miljarder kronor mer än vad regeringen har aviserat i vårändringsbudgeten, pengar som ska gå till kommunsektorn och välfärden. Även Sverigedemokraterna hänger på.

Vi kommer att vara med på det här. Vi kommer att stödja det, säger Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt till TT.

Därmed har de en majoritet att köra över regeringen i riksdagen. Frågan ska närmast upp på torsdagen möte i riksdagens finansutskott.

Nej till friår

För att finansiera den extra satsningen har partierna enats om att bland annat slopa Miljöpartiets hjärtefråga utvecklingstid, även kallat friår. Dessutom införs heller inte arbetsmarknadsåtgärden ingångsavdraget, som Centerpartiet drivit igenom.

Det här kallas demokrati. Det är en majoritet i Sveriges riksdag som inte vill ha friår eller ingångsavdrag och som hellre vill att resurser ska gå till välfärdens kärna, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

De extra närmare 2,5 miljarderna, utöver regeringens fem miljarder, till kommunerna är fullt finansierade, enligt Svantesson.

Totalt 7,5 miljarder

Det här frigör ett stort utrymme för satsningar på välfärden framöver, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson om att förslagen till en betydande del betalas genom att Centerpartiets hjärtereform ingångsavdrag föreslås slopas.

Detta ger 1,7 miljarder i år, men nästa år skulle reformen kosta det dubbla.

På en vecka har vi fått fram 7,5 miljarder som nu kan gå till att se till att varje undersköterska och sjuksköterska i det här landet kan fortsätta arbeta, säger Ulla Andersson och menar att det var M, KD och V som pressade regeringen till ett förhandsbesked om 5 miljarder mer till kommunerna i måndags.

Tidigare i veckan, pressad av oppositionen berättade regeringen och samarbetspartierna C och L att de enats om att satsa motsvarande fem miljarder kronor på kommuner och regioner i vårändringsbudgeten – en summa som nu den samlade oppositionen övertrumfar med 2,5 miljarder kronor. Totalt handlar det alltså om 7,5 miljarder kronor extra till välfärden.

Den extra ändringsbudgeten, som de fyra oppositionspartierna står bakom, innehåller formellt ett extra tillskott på nästan 2,5 miljarder kronor, finansierade med nämnda budgetförstärkningar. Resten, fem miljarder, hänvisar oppositionen till regeringens aviserade extrapengar i vårbudgeten.