Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

M-ledaren utesluter inte stöd till kärnkraft

Moderatledaren Ulf Kristersson utesluter inte att staten på något sätt ska gynna kärnkraften.

ANNONS
|

För ett par dagar sedan uppgav M att de vill se över energiöverenskommelsen, som slöts för ett par år sedan mellan regeringen, Centern och Kristdemokraterna. Målet om 100 procent förnybar energi till år 2040 bör bytas ut mot ett mål på 100 procent fossilfri energi, anser partiet.

Kärnkraften ska utvecklas

I sitt tal på partiets möte i Karlstad tog Ulf Kristersson återigen upp kärnkraften.

- Kärnkraftens framtid måste in i klimatpolitiken. I FN:s klimatpanels viktigaste framtidsscenarier har kärnkraften en avgörande roll för att utvecklingen ska vändas. Då måste också Sverige ta intryck. Kärnkraften ska utvecklas. Det är den fossila energin som ska avvecklas, sade han.

ANNONS

På den efterföljande presskonferensen svarade Kristersson inte på några konkreta frågor om vad som exakt måste göras för att stimulera mer kärnkraft. Men till Dagens Nyheter säger M-ledaren att han är beredd att se över hela kärnkraftsfrågan.

Ändra prissättningen

Det skulle i så fall kunna innebära även statliga subventioner till kärnkraften, något som energiöverenskommelsen slår fast inte ska ske.

- Skrivningen i energiöverenskommelsen skapar upplevelsen av att kärnkraften är en tillfällig parentes och att allt ska vara 100 procent förnybart, när vi borde säga 100 procent fossilfritt. Om man dessutom har prissättningsmekanismer som inte värderar att kärnkraften ger stabilitet över hela landet även när det är allra kallast, då får vi en marknadssituation där kärnkraften inte blir lönsam, säger Kristersson till DN.

M är beredda att ändra på prissättningen av energin från kärnkraft så att leverantörerna får mer betalt, eftersom kärnkraften är en stabil energileverantör. Det skulle innebära att kärnkraften gynnas prismässigt jämfört med andra energislag.

Hur detta skulle finansieras vill partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson inte svara på i dag.

ANNONS
TT

ANNONS