Det var större variation i opinionsundersökningarna förra valet, enligt Johan Martinsson på GU.
Det var större variation i opinionsundersökningarna förra valet, enligt Johan Martinsson på GU. Bild: GP & GU

Mätningarna visar att valet blir superjämnt

Dagarna och veckorna innan valet översköljs väljarna av opinionsundersökningar. Inför årets val verkar opinionsinstituten vara rörande överens: riksdagsvalet blir en nagelbitare in i det sista.
– De flesta skillnaderna mellan undersökningarna verkar vara inom någon sorts felmarginal, säger Johan Martinsson, föreståndare för SOM-institutet.

ANNONS
|

Inför årets val har flera opinionsinstitut publicerat dagliga mätningar över hur opinionen rör sig. Den här gången verkar undersökningarna peka åt samma håll, enligt Johan Martinsson, docent i statsvetenskap och föreståndare för SOM-institutet på Göteborgs Universitet.

– Intrycket att det skiljer sig åt och svänger mycket är nog lite överdrivet. Om man ser på de olika undersökningarna i ett litet större perspektiv, om man ser till de olika instituten, så visar de ganska lika även om de görs med lite olika metoder och under olika perioder. Jag tycker de är ganska samstämmiga, säger han.

Olika valvinnare förra gången

Så var det inte inför förra valet. Då visade undersökningarna från Yougov och Sentio mycket högre siffror för Sverigedemokraterna än vad som sedan blev det faktiska valresultatet. Det gjorde i sin tur att olika institut hade olika block som trolig valvinnare.

ANNONS

Inför årets val har S, MP, V och C en marginell ledning i de flesta opinionsundersökningar, men skillnaden är så liten att valutgången får anses helt oviss.

En opinionsundersökning som väckt en hel del uppmärksamhet på sociala medier är SVT/Novus som publicerat dagliga undersökningar till och med fredag 9 september. Grafen över blockens storlek ser ut som en sinuskurva, eller en dna-molekyl, där de två blocken ser ut att byta plats med varandra med en regelbundenhet på fyra dagar.

Om det är så, att en veckodagsvariation får effekt på undersökningarnas resultat, så skulle det vara olyckligt, menar Johan Martinsson.

– Det vore ganska allvarligt om SVT, som är den största nyhetskällan och med mycket högt förtroende, skulle publicera något som inte är metodmässigt genomarbetat. Det skulle vara väldigt tråkigt. Jag hoppas att Novus efteråt kan hjälpa till att transparent analysera och redovisa detta. Jag tar inte för givet att det är ett metodfel men det är inte uteslutet tyvärr.

Kommenterar på Twitter

Från Novus har det inte kommit några besked om varför blockens storlek verkar variera med regelbundenhet. Däremot har Novus vd Torbjörn Sjöström flera gånger kommenterat det hela på Twitter. Men då har han inte riktigt velat beröra frågan, utan menar bara att det är inte blockens, utan partiernas, storlek som Novus undersöker.

ANNONS

”Man vill så gärna att undersökningarna skall vara fel... Detta val är nog det minst sakliga jag varit med om och om siffrorna inte stämmer med hur man vill ha det... Jag förstår inte ens hur man kan hävda att det finns två block. Större politiskt problem än att någon ser mönster”, skriver han på Twitter.

GP har sökt Novus vd Torbjörn Sjöström.

LÄS MER:Sverigedemokraterna ökar övertaget över Moderaterna

LÄS MER:Socialdemokraterna i Göteborg backar med dagar kvar till valet

LÄS MER:Fem grupperingar som kan styra Göteborg efter valet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS