Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson och Linda Ylivainio, ordförande för analysgruppens arbete, presenterar partiets valanalys för riksdagsvalet 2018.
Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson och Linda Ylivainio, ordförande för analysgruppens arbete, presenterar partiets valanalys för riksdagsvalet 2018.

Lyckat val ger C nya utmaningar

Centerpartiet gjorde sitt bästa val på 30 år. Två tredjedelar av väljarna var nya, framför allt unga, kvinnor och högutbildade. Samtidigt ökade partiet även bland traditionella landsbygdsväljare. Utmaningen blir att behålla alla dessa olika väljargrupper i det nya politiska landskapet, konstaterar partiets valanalys.

ANNONS
|

Centerpartiet är det parti som har de mest rörliga väljarna. Det illustrerades om inte annat av att partiet hade tvåsiffriga noteringar i opinionsundersökningarna bara några veckor före valet, men landade ändå på 8,61 procent i valet. Det är det bästa resultatet på 30 år men potentialen för att bli ännu större fanns där.

- Vi tappade när vi blev angripna från alla håll. Det blev många fronter att hålla, säger partisekreteraren Michael Arthursson.

ANNONS

Många missnöjda M-väljare strömmade till C efter den dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batras kontroversiella besked om SD i januari 2017. En del av dessa återvände när Ulf Kristersson (M) tog över. Även tidigare C-väljare valde att gå till M och KD i protest mot Centerns mer liberala politik och principfasthet gentemot SD.

Ett värderingsval

Valanalysen konstaterar att det i hög grad blev ett värderingsval, där den traditionella höger-vänsterkonflikten utmanades av värderingskonflikter, såsom öppenhet, miljö och medmänsklighet. Centern uppfattades här som det mer principfasta partiet i Alliansen, enligt analysen.

Centern har också i hög grad bytt ut sin väljarkår med nya väljare bland unga, kvinnor och högutbildade. Trots det lyckades partiet också hålla ställningarna och även öka bland traditionella landsbygdsväljare.

Lockar vinnarna

Den stora ökningen har dock skett bland grupper C kallar för utmanare och sökare. De utgör nu majoriteten av C:s väljare. Det är högutbildade människor i storstäder, obundna av traditioner och med goda inkomster, "vinnarna på globaliseringen", som de kallas i valanalysen.

Valtaktiskt borde C fokusera på att fånga upp "vinnarna" men utmaningen är att även locka de som vill bli vinnare.

- Uppgiften är att alla dessa grupper ska känna sig trygga, säger Arthursson.

ANNONS

Frågan är hur C nu ska orientera sig i det nya politiska landskapet med samarbetet med den rödgröna regeringen. Hur ska partiets regeringsbesked se ut inför nästa val, till exempel.

- Det kommer att bli en annorlunda valrörelse. Det kommer att vara svårt för alla partier, säger Arthursson.

TT

Fakta: Centerns valresultat

Bästa valresultatet på 30 år.

Framgångar både i stad och på landsbygd.

Två tredjedelar av väljarna var nya.

Partiet ökade bland högutbildade, kvinnor och unga men även bland traditionella centerväljare.

Stora framgångar även i kommuner och landsting.

C sitter i ledningen i majoriteten av kommuner och i samtliga landsting utom två.

34 procent av C-väljarna angav att partiledaren Annie Lööf var mycket viktig. Det är den högsta siffran en C-ledare fått.

Källa: Centerpartiet.

ANNONS