Under påsken besökte Luna släkten, men efter beslut från Skellefteå kommun fick familjen inte ta med några assistenter. Något de är kritiska till.
Under påsken besökte Luna släkten, men efter beslut från Skellefteå kommun fick familjen inte ta med några assistenter. Något de är kritiska till. Bild: Privat

Lunas familj anlitar juristhjälp för tillräcklig assistans

Efter mer än ett halvår på sjukhus har tioåriga Luna, som överfölls och skadade svårt i Skellefteå, fått flytta hem.
Men nu har familjen tvingats ta till juristhjälp för att hon ska få möjlighet att besöka släkten.
– Om inte Luna är berättigad för maximal rehabilitering, vem är det då? säger hennes faster Emma Johdet Wettergren.

ANNONS
|

Den allvarliga händelsen i Skellefteå förra sommaren skakade om många svenskar. På väg hem från fritids blev den då nioåriga flickan Luna överfallen och lämnad bara en hårsmån från döden. En 15-årig pojke dömdes senare skyldig för mordförsök och grov våldtäkt.

I närmare sju månader tvingades Luna vara kvar på sjukhus. Hon drabbades av irreversibla hjärnskador som bland annat innebär att hon inte har någon kontroll över kroppen från nacken och neråt.

Men i början av februari fick hon till slut komma hem till sin familj igen på heltid när de assistenter som hon blivit beviljad via socialtjänstlagen skolats in.

ANNONS

Enligt beslutet från Skellefteå kommun har dock Luna bara rätt till det som kallas "skälig levnadsstandard". Det innebär bland annat att familjen inte kan resa med assistenterna, något som Svenska Dagbladet rapporterat om.

"Resor och upplevelser oerhört viktiga"

När familjen som vanligt under påsken skulle besöka Lunas farmor och farfar i Junosuando i Norrbotten tvingades de därför söka utökad assistans, något som dock nekades av kommunen. I en mejlväxling med familjen skriver kommunen att semesterresan inte bedöms nödvändig för hennes rehabilitering.

– Men vi kände att hon måste uppleva det hon gör varje påsk, så familjen åkte upp själva. Men det är svårt för oss att ersätta en hel yrkesgrupp, säger Lunas faster Emma Johdet Wettergren som har fört familjens talan i medierna.

Emma Johdet Wettergren, Lunas faster.
Emma Johdet Wettergren, Lunas faster. Bild: Nils Petter Nilsson

– De behandlar henne som en person i livets slutskede där man inte riktigt vet vad man ska göra av henne eftersom läkarna inte har kunnat ge ett exakt datum för hur länge hennes symtom kommer vara.

Hon tycker att beslutet är absurt.

– Hon har irreversibla hjärnskador. Hur mycket förmågor hon kan återfå har att göra med hur mycket rehabilitering hon får. Resor och upplevelser är oerhört viktiga för vilket barns utveckling som helst – och extra viktigt för henne för att behålla livsgnistan.

ANNONS

Hon berättar att de ändå försökte ordna ett så vanligt påskfirande som vanligt med Lunas favoritmat, skoterfärder och pimpeltävlingar.

– Påsken gjorde henne väldigt mycket gott. Det var i alla fall hjärnskadecentrums bedömning när de hälsade på två dagar efter att hon kom hem. De menade att det hade varit en expressbehandling. Tyvärr ansåg inte socialtjänsten det.

Ska anlita jurister

Via sociala medier har två assistansbolag nu erbjudit gratis juristhjälp till familjen för att Luna eventuellt ska beviljas assistans via LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Något de hoppas ska innebära en större frihet.

– LSS är mer varaktigt. Det här beslutet räcker bara ett år, sen måste det sökas på nytt, säger Emma Johdet Wettergren, som är kritisk till att man måste ha särskilda kunskaper om lagtexter för att få rätt hjälp.

"Luna brukar vara det barnbarn som ringer upp till farmor och farfar och önskar mat för påsken. I år åt vi älgköttbullar, tjäder, mazariner och blåbärspaj", säger Lunas faster Emma Johdet Wettergren. På bilden också Lunas lillasyster Ylva.
"Luna brukar vara det barnbarn som ringer upp till farmor och farfar och önskar mat för påsken. I år åt vi älgköttbullar, tjäder, mazariner och blåbärspaj", säger Lunas faster Emma Johdet Wettergren. På bilden också Lunas lillasyster Ylva. Bild: Privat

– Det är helt sjukt att man måste vara jurist för att fylla i blanketter så att man får sina rättigheter tillgodosedda. Om inte Luna är berättigad för maximal rehabilitering, vem är det då? Vad måste man ha blivit utsatt för? Så här ska det inte behöva vara. Jag blir arg även å andra människors vägar att man måste stångas mot myndigheter när det ofattbara har hänt.

ANNONS

I en insamling till Luna, som avslutades den sista januari, fick familjen in drygt 2,6 miljoner kronor. Men att betala assistenterna för resan privat är inte heller ett alternativ, då de redan är anställda av kommunen och det inte går att skola in nya för en vecka.

– Hon måste känna trygghet med dem. De är hennes armar och ben. Det här är en byråkratisk fråga, inte en ekonomisk, säger Emma Johdet Wettergren.

I mejlväxlingen skriver Skellefteå kommun dock att det inte är säkert att en liknande resa hade gått att genomföra med assistenter även om Luna haft ett beslut enligt LSS.

GP har sökt Skellefteå kommun utan framgång.

LÄS MER:Luna, 10, kvar på sjukhus efter överfallet i Skellefteå

LÄS MER:Insamlingen till Luna avslutad – fick in miljonbelopp

LÄS MER:Johan, 58, svårt sjuk i Alzheimers – en av många med Downs som drabbats

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS