En lastbil och en skolbuss kolliderade på väg 108 utanför Lund i snön och halkan på måndagen. Polisen har inte fått rapporter om personskador.
En lastbil och en skolbuss kolliderade på väg 108 utanför Lund i snön och halkan på måndagen. Polisen har inte fått rapporter om personskador.

Lugnare i trafiken efter slirig förmiddag

Mellan klockan fyra och elva på morgonen inträffade 39 olyckor i Skåne. Nu har det lugnat ned sig men det är fortfarande halt på vägarna, enligt polisen.

ANNONS
|

Trots många trafikolyckor på flera vägar – där såväl personbilar som flera lastbilar och en buss varit inblandade – har det inte varit några större trafikstörningar, enligt polisen i region Syd.

- Det är fortfarande halt ute, men betydligt lugnare i trafiken, säger Patric Fors vid polisens ledningscentral under eftermiddagen.

Några rapporter om allvarligare personskador har polisen inte heller fått kännedom om.

ANNONS

Trafikverket rekommenderar bilister att ta det extra försiktigt på vägarna – särskilt på E6-sträckan som polisen uppmanade folk att undvika i möjligaste mån under morgonen på grund av halkan – och hålla avståndet.

Ett rejält nederbördsområde drog in över landet på söndagskvällen och de största snömängderna kom i norra Västerbotten och i de södra delarna av Norrbotten.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Härjedals- och Jämtlandsfjällen där det kan ske snabba väderomslag med mycket hårda vindar och snöfall.

- Det kan fortsätta ligga på med snöfall uppe i norr, men det ser också ut som att det ska mattas av allt mer i kväll och i natt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

TT

Fakta: Varningsklasser

Varning klass 1: Besvärligt väder

Innebär vissa risker för allmänheten och störningar i en del samhällsfunktioner. Hit hör exempelvis snöfall (minst 5 millimeter inom sex timmar), plötslig ishalka, stora regnmängder (minst 35 millimeter inom 12 timmar) eller kraftig åska.

Varning klass 2: Mycket besvärligt väder

Kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Hit hör bland annat stormbyar (vindhastighet från 25 meter per sekund) och mycket stora regnmängder (minst 70 millimeter inom 24 timmar) och mycket kraftig åska.

Varning klass 3: Extremt väder

Kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Till denna kategori hör stormbyar (vindbyar på minst 30 meter per sekund) och orkanbyar (minst 33 meter/sekund).

Källa: SMHI

ANNONS