Luftrummet stängdes över Stockholm

Luftrummet över Stockholm stängdes på torsdagen, något som även påverkade bland annat Landvetters flygplats. Swedavia, som driver båda flygplatser, hänvisade till tekniska problem. – 400 personer har påverkats i Göteborg, säger Johan Live, pressansvarig på Swedavia i Göteborg.

ANNONS
|

Luftrummet över Stockholmstängdesavpå torsdagen, vilketDagens Nyhetervar först att rapportera om.Trafiken till och från flygplatserna Arlanda liksom Bromma stängdes då av.Samtliga Swedavias flygplatser, inklusive Landvetter, påverkadesav händelsen.

– Vi har fått reda på att Luftfartsverket har problem med datorkommunikationen över mellersta och norra Sverige, säger Johan Live,kommunikatör på Göteborg Landvetter Airport, till GP vid lunchtid.

– Från Landvetter går fortfarande trafik men bara söderut, vilket kommer att fä följdförseningar som påverkat flygtrafiken under dagen, säger Johan Live.

Har det här skett tidigare?

– Att man stänger ner trafiken till och från Sveriges största flygplats sker lyckligtvis väldig, väldigt sällan.

ANNONS

Enligt polisen ska det inte vara fråga om något hot, varken mot flygplatsen eller något flygbolag.

- Nej, det är inget sådant, säger Albin Näverberg, polisens presstalesman i Stockholms län, till GP och hänvisar vidare till Luftfartsverket.

Chefen för flygtrafikledningen på Bromma flygplats, Björn Stavås, hänvisar till "kommunikationsproblem", rapporterar DN. Det bekräftas av Sjöfartsverkets sjö- och flygledningscentral:

– Det är något problem med tekniken, och då blir flygningen stillastående, säger Jonas Malmstedt vid Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral

Vid 13:30-tiden på torsdagen bekräftade Luftfartsverket att felen var avhjälpta.

"Kommunikationsproblemet som drabbade flygtrafiken under dagen är nu avhjälpt och vi jobbar succesivt för att gå upp i kapacitet" skriver man på sin hemsida.

När GP besöker Landvetter berättar Johan live, pressansvarig på Swedavia i Göteborg, att problemen hos Luftfartsverket gjorde att man stängde trafiken på Arlanda och Bromma, och att Landvetter fick följdproblem.

– 400 personer har påverkats i Göteborg, säger Johan Live.

Han kan inte närmare gå in på ursprunget till de tekniska problemen:

– Jag vet inte vad felet beror på och vill inte göra några kopplingar till mastsabotagen. Inget föranleder det.

Senare på eftermiddagen meddelade Luftfartsverket att hela trafikdygnet bedömsdrabbas av förseningar.

"Vi gör allt vi kan för att så snart det är möjligt komma upp i full kapacitet.Orsakerna till avbrottet kommer att följas upp och analyseras och den utredningen startar omgående" skriver man också på sin hemsida.

ANNONS
ANNONS