L:s drag mot SD: prata mer om EU

Liberalerna lägger om hela sin valrörelse. Det är ett svar på SD:s krav att man ska folkomrösta om EU redan nästa mandatperiod. - Det vore mycket allvarligt för Sverige om det gick åt det hållet, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund på en presskonferens på Almedalsveckan.

ANNONS

Liberalerna har lagt om sin strategi inför valet och fokuserar på att försvara det svenska EU-medlemskapet.

Det nya fokuset är ett svar på SD-ledaren Jimmie Åkessons utspel om att svenska ska folkomrösta om utträde ur EU. SD:s linje - i kombination med Vänsterpartiets EU-kritiska hållning - gör att risken för att Sverige ska lämna samarbetet aldrig tidigare har varit så stor, enligt L.

Tillsammans skulle EU-motståndarna över partierna kunna nå 30 procent i valet.

- När man lägger sin röst på valdagen är detta en viktig fråga: Ska Sverige vara medlem i EU eller inte, säger Jan Björklund.

LÄS MER:Kristersson (M): ”Vi kommer att jaga er med full kraft”

Vill stärka samarbetet

Jan Björklund uttrycker oro över de nationalistiska vindar som blåser i Sverige och Europa.

ANNONS

- Europa har prövat nationalismen förr, det har slutat i de största katastroferna för vår världsdel varje gång. Det är mycket farligt för Sverige, säger han.

Nu lägger L fram ”28 förslag för mer EU”. Partiet vill att Sverige ska införa euro och fullt ut gå med i bankunionen och det europeiska försvarssamarbetet.

- Svensk euromedlemskap skulle vara bra för Sverige. Det skulle öka vår handel ytterligare.

LÄS MER:Professorn om splittringen: "Alliansfernissan väldigt tunn"

Han säger att eurons värde har pendlat rejält och att det ställer till det för svenska företag som ska ingå avtal med euroländer.

"Sänk jordbruksstödet"

Partiet vill också se en europeisk koldioxidskatt.

- Det finns ingen åtgärd i svensk klimatdebatt som skulle kunna få så stor påverkan på koldioxidutsläppen i Europa som koldioxidskatten, säger Jan Björklund och påpekar att Liberalerna han veterligen är enda parti som vill genomföra detta.

Partiet vill också se en europeisk variant av FBI. Jan Björklund säger att Europa behöver en gemensam polis som bekämpar grov brottslighet.

Han vill dessutom halvera jordbruksstödet för att istället prioritera andra delar i samarbetet.

- Jordbruksstödet missgynnar Sverige i förhållande till andra länder. Drar man ned stödet drabbas andra mer, säger han.

LÄS MER:V vill minska klyftorna - med idrott och skattesänkningar

ANNONS