Lööfs sista tal: ”Mitt hjärta svämmar över”

Annie Lööf lyfte fram att Centerpartiet varit en medmänsklig kraft sitt sista tal som Centerledare, när partiet var samlat för extrastämma i Helsingborg under torsdagen.
– Det har inte alltid varit lätt, men det har alltid varit rätt, säger hon.

ANNONS
|

Ett par veckor efter förra höstens val meddelade Annie Lööf att hon skulle lämna posten som Centerpartiets ledare och under torsdagen var det dags. Till tonerna av Europes The final countdown och med ett bildspel från hennes elva år långa karriär som partiledare som fond äntrade Annie Lööf scenen i Helsingborg för sitt sista tal som partiledare.

– Ni kan se på mig att mitt hjärta svämmar över. Så inleddes mitt tacktal på stämman i Åre 2002. Och det finns inget annat sätt att avrunda: mitt hjärta svämmar över. Tack!

Hon tackade partisekreteraren Michael Arthursson och vice partiledaren Anders W Jonsson som funnits med som ett stöd hela vägen. Och hon tackade sitt parti.

ANNONS

– Jag är djup tacksam över det förtroende ni visat mig. Jag är tacksam för att vi lyft varandra och gjort allt vi kunnat för att ge varandra kraft.

Lämnar med stolthet

Annie Lööf lyfte också fram sådant hon var stolt över under sin partiledartid.

– Jag är stolt när jag tänker tillbaka på allianssamarbetet. Under två mandatperioder minskade vi utsläppen, samtidigt som ekonomin växte.

Hon lyfte också fram att Centerpartiet under hennes tid samarbetat från sin position i politikens mitt.

– Jag känner mig stolt över det blocköverskridande samarbete som ledde fram till januariavtalet.

Efter det att den nye partiledaren Muharrem Demirok valts av en enhällig stämma var rollerna ombytta – och han tackade Annie Lööf för hennes långa gärning som partiledare med att räcka över en bok som tryckts upp, fyllt med tackbrev som skickats till henne. Många från flickor och unga kvinnor som inspirerats av Annie Lööf.

– Du har krossat glastak efter glastak, sa Muharrem Demirok till sin företrädare.

Har hotats och hatats

Det var efter valet i september 2022, där Centerpartiet tappade mest av alla partier som Annie Lööf berättade att hon ville lämna sin post som partiledare.

I förra veckan berättade hon i en GP-intervju att de hot och allt det hat som riktats mot henne under alla hennes år som partiledare gjort att hon ville lämna uppdraget redan nu. När hon efter valet i höstas vaknade upp med känslan att hon var lättad över att hon inte kommit till skada kände hon att det inte kunde vänta till den ordinarie stämman nästa höst.

ANNONS

– Som privatperson och mamma kände jag att man inte kan ha ett sådant arbete, där man får sådana känslor, sa hon till GP.

LÄS MER:Annie Lööf: "Jag känner en jättesorg över Alliansen"

LÄS MER:Muharrem Demirok föreslås bli ny Centerledare

LÄS MER:Killen från förorten ska lyfta C på landsbygden

ANNONS