Lööf föreslår hederskommission

ANNONS
|

Kvinnors trygghet var ett centralt tema i Annie Lööfs sommartal på Långholmen i Stockholm. Det handlar om ofredande av kvinnor på musikfestivaler, om våldtäkter som fortsätter att ligga på en hög nivå samt om hedersförtrycket.

Mot ofredandet vill Centerpartiet satsa 50 "trygghetsmiljoner" för att stärka polisens arbete mot dessa brott.

- Tafsandet måste upphöra. Varje kvinna har rätt att känna sig trygg. Varje kvinna har rätt till sin egen kropp. Punkt, sade Annie Lööf.

ANNONS

Tydligare fokus

Mot våldtäkter vill hon se dels en samtyckeslagstiftning, dels att oaktsamhet bestraffas.

- Det måste bli ett än tydligare fokus på gärningsmannens ansvar, sade Lööf.

Mot hedersbrotten vill Centern dels att hedersmotiv ska ses som en straffskärpande omständighet, dels tillsätta en hederskommission som får i uppgift att samla kompetensen på området, kartlägga omfattningen och ta fram vilka insatser som behövs.

Jobben var ett annat tema i talet, och här upprepade Lööf förslagen från Almedalen om att arbetsgivaravgiften slopas för de första 16000 kronorna av månadslönen i två år för unga, långtidsarbetslösa och nyanlända. Det skulle enligt Centern ge 45000 nya jobb.

Stor fara

För unga under 18 år vill C slopa arbetsgivaravgiften helt för att underlätta ungas inträde på arbetsmarknaden. Tillsammans kostar reformerna cirka 12 miljarder kronor.

Ett tredje förslag från Centern är att en arbetsmarknadskommission tillsätts med uppdrag att skyndsamt ta fram reformer för framtidens arbetsmarknad. Centern vill bland annat ändra på lagen om anställningsskydd (LAS). Lööf anklagade statsminister Stefan Löfven för att inte se alla människor som hamnar ute i kylan.

ANNONS

- Alla jobb behövs, sade hon och beskrev risken för en ytterligare markerad tudelning av samhället mellan de som har jobb och de som inte har som en mycket stor fara.

Fakta: Förslaget

En hederskommission tillsätts som ska kartlägga problemen och omfattningen av hedersbrott.

Hårdare straff för hedersbrott. Hedersmotiv ska vara en straffskärpande omständighet.

10 miljoner för att utbilda polis och domstol i hedersbrott.

50 miljoner till polisen arbete mot sexuella ofredanden.

Samtyckeslagstning.

Oaktsamhet vid våldtäkt ska bestraffas.

Källa: Centerpartiet

ANNONS