Statsminister Stefan Löfven (S) avslutar årets Järvavecka, i år digital. Här på en bild när han talade på veckan 2019. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) avslutar årets Järvavecka, i år digital. Här på en bild när han talade på veckan 2019. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Löfven: Vi backar inte för gängen

Vi kommer aldrig att backa. Samhället är alltid starkare än gängen, hävdade statsminister Stefan Löfven (S) i sitt tal på Järvaveckans avslutning och Sveriges nationaldag.

ANNONS

Löfven och regeringen pressas av ständiga rubriker om skjutningar och gängkriminellas framfart, men väjde inte för ämnet i sitt tal som sändes digitalt. Han hävdade, trots att utvecklingen ser dyster ut, att mycket har gjorts och mer kommer att ske .

– Gängkriminaliteten har vuxit fram under decennier. Den försvinner inte över en natt, säger Löfven.

Han pekar ut tre prioriteringar i arbetet mot gängen och brottsligheten. Förutom att skärpa straff, öka antalet poliser och ge dem nya verktyg i arbetet mot brott handlar det om att komma åt pengarna.

Inte en krona

– Vi ska se till att inte en krona går till de kriminella nätverken.

ANNONS

Han tillägger att det också handlar om att stoppa att unga pojkar lockas in i nätverken.

Han uppger sig vara "förbannad" på att människor lever i rädsla för gängkriminella, "förtvivlad" över att barn ser människor mördas på öppen gata och "bestört" över att många barn tvingas leva med våld i hemmet.

Men samhällets väg ur problemen går först och främst via skolan, enligt Löfven. Därför måste alla få samma chans till bra utbildning. Han säger att hans favoritvalaffisch, som syns i bakgrunden under talet, har devisen "Begåvad men fattig – ge honom lika chans".

Det är det som ska gälla framöver, en mer jämlik skola och mindre segregation, hävdar han. "Marknadsexperimentet" och nedskärningar har fått prägla skolans utveckling länge nog.

Reformera skolan

– Vi vill bland annat avskaffa det orättvisa kösystemet till friskolor, införa gemensam antagning för kommunala och fristående skolor och reformera skolpengen så att resurser fördelas efter behov. På så sätt kan vi göra svensk skola till världens bästa igen.

Han beskrev sin egen uppväxt, hur han lämnades bort som spädbarn men kom till ett kärleksfullt fosterhem och fick de chanser som alla borde få, till utbildning och möjlighet att forma ett eget liv.

Stolt och tacksam

– Nu står jag här, som Sveriges statsminister. Det finns en del som fortfarande ifrågasätter om en svetsare kan vara tillräckligt begåvad för att leda ett land, sade Löfven.

ANNONS

– Det säger mer om dem än om svetsare.

Löfven säger sig vara stolt och tacksam för hur människor har hjälpts åt och hållit ut under pandemin. Men krisen är inte över, betonar han och uppmanar alla "ta vaccinet när det är din tur."

– Vi är alla en del av samma gemenskap. Det har blivit än mer uppenbart under pandemin, säger han och noterar att det på nationaldagen ändå finns mycket att vara stolt över och "hopp om att vi har underbara dagar framför oss".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS