Löfven stenhårda besked: Måste få igenom min budget

Talmannen skickar upp Ulf Kristersson som statsministerkandidat i den första talmansrundan. Men efter en dag då samtliga partier träffade talmannen går det att konstatera att läget partierna mellan ser fortsatt låsta ut.

ANNONS
|

Strax efter 16.30 på tisdagseftermiddagen konstaterade talman Andreas Norlén att han gett Ulf Kristersson (M) uppdrag att bilda regering. Det efter att ha träffat samtliga partiledare för riksdagspartierna under en varm sommardag i Stockholm.

Redan tidigt på förmiddagen stod det klart att läget mellan partierna är fortsatt låst. Först ut i talmannens mötesrunda var den nyss avsatte statsministern Stefan Löfven, som meddelade att han var redo att prövas som statsminister på nytt.

Även om ett sådant uppdrag skulle bli lyckosamt för Löfven förklarade S-ledaren att han kommer avgå från uppdraget om regeringens höstbudgetförslag inte går genom i riksdagen.

ANNONS

– Jag är beredd att axla ansvaret till att bilda regering. Men om jag inte får genom budgeten, då avgår jag, säger Löfven.

Efter valet 2018 regerade Löfven på en M-KD-budget. Det är en situation han inte vill hamna i igen.

Avgår du även som S-ledare i så fall?

– Budskapet är att jag avgår som statsminister. Det är det som påverkar det konstitutionella läget vi har.

Nummer två i talmannens möteslista var M-ledaren Ulf Kristersson. Han gav bara en snabb kommentar när han lämnade mötet, och menade att Löfvens budgetbesked inte var Kristerssons bekymmer.

– En borgerlig regering kommer ha gott stöd för sin budget. Om vi har en regering som inte kan få till en budget är det ett tecken på att den regeringen inte ska tillträda, säger Kristersson till SVT.

Även SD:s partiledare Jimmie Åkesson – som deltog i ett digitalt möte med Norlén – avvisar en Löfven-ledd regering.

”Vi kommer att stå till förfogande för att ingå i, eller stötta, en regering som ger oss möjlighet att driva igenom de viktiga sverigedemokratiska reformer som Sverige så väl behöver.”, skriver Åkesson på Facebook.

Annie Lööf manar till mittensamarbete

En av nyckelspelarna i den komplicerade regeringssituation som Sverige befinner sig i är Centerpartiets ledare Annie Lööf. Under tisdagen höll hon fast vid att partiet ska verka för ett uppdaterat januariavtal, och att hon hoppas att Liberalerna ska återvända till förhandlingsbordet.

ANNONS

– Nu är det upp till andra partier att hitta vägar framåt. För mig är det viktigt att vi hittar en mittenlösning, januariavtalet är en sådan lösning. Jag hoppas att vi igen kan hitta en budgetsamarbete mellan C, L och regeringen för det vore den smidigaste lösningen i det här läget.

Centerpartiet vill varken samarbeta med Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna, och hoppas på ”en bred mittenuppgörelse” i svensk politik. Om varken Kristersson eller Löfven lyckas bilda en regering finns det en möjlighet att Lööf får ansvaret av talmannen att bilda en C-ledd regering.

Om talmannen ger dig sonderingsuppdraget, kommer du i så fall ta det ansvaret?

– Jag tror inte att han i eftermiddag kommer ge mig sonderingsuppdraget, utan det kommer han ge antingen till Stefan Löfven eller Ulf Kristersson.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar gör efter mötet med talmannen klart att Stefan Löfven är hennes partis statsministerkandidat. V kommer att rösta för honom, även om han inte hunnit säkra en budget.

Någon öppning för att stötta en Löfven-budget utan att få inflytande över den säger hon dock fortsatt benhårt nej till. C vägrar i sin tur fortsatt att förhandla med V.

– Är man inte med och förhandlar om en budget, då röstar man inte på den utan på sin egen, säger Dadgostar.

ANNONS

Nyamko Sabuni: Upp till Centerpartiet

Inte heller Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni kom med någon ny öppning efter mötet med Andreas Norlén.

– Liberalerna kommer inte förhandla en budget med Socialdemokraterna, säger Sabuni.

Hon står fast vid att L nu är ”ett stolt oppositionsparti” som ska verka för en ”liberal-borgerlig” regering.

Vidare menar Sabuni att nyckeln till en liberalborgerlig regering finns hos Centerpartiet, och säger till GP att om Centern vill driva liberal politik kan de rösta för Kristersson som statsminister.

Hur troligt bedömer du att de chanserna är?

– Ja, det får vi se. Det är upp till Centerpartiet, säger Sabuni till GP.

Miljöpartiet, som var sist ut i talmansmötena, stod fast vid måndagens besked, och hoppas på en överenskommelse mellan S, MP, C och V.

Ulf Kristersson kommer troligt att prövas av riksdagen som statsministerkandidat i början av nästa vecka.

LÄS MER:Lööfs partikamrat kan fälla avgörandet – röstade för Kristersson

Talmannens mötesschema i dag

10:00 Stefan Löfven (S)

10:35 Ulf Kristersson (M)

11:10 Jimmie Åkesson (SD), digitalt

11:45 Annie Lööf (C)

13:00 Nooshi Dadgostar (V)

13:35 Ebba Busch (KD)

14:10 Nyamko Sabuni (L)

14:45 Per Bolund/Märta Stenevi (MP)

16:15 Talman Andreas Norlén håller presskonferens

ANNONS