Statsminister Stefan Löfven vill bryta blockpolitiken. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven vill bryta blockpolitiken. Arkivbild.

Löfven öppnar åter för bred koalition

Statsminister Stefan Löfven (S) öppnar åter för en koalitionsregering över blockgränsen.

ANNONS
|

Fem dagar före valet skriver Löfven på Dagens Nyheters debattsida att "om inget av de så kallade blocken får egen majoritet är det naturliga en blocköverskridande regering."

- Jag har pratat länge om att jag tycker att blockpolitiken är förlamande och hämmar Sveriges utveckling, säger han i TV4:s partiledarutfrågning.

Löfven anser att man behöver hitta ett annat system än blockpolitiken. Det kan, enligt honom, vara en koalitionsregering men också en regering som samarbetar blocköverskridande med partier i riksdagen.

Sträcker ut en hand

I den sammanställning som TV4 redovisade av opinionsmätningarna leder de tre rödgröna partierna med 40,3 procent över Alliansens 37,9 procent.

- Även om vi blir större kommer jag att sträcka ut en hand över blockgränsen och se om vi kan göra något, säger Löfven i TV4.

ANNONS

Han pekade i tv-utfrågningen inte ut vilka borgerliga partier han helst vill bilda koalition eller samarbeta med. Men Centern och Liberalerna ligger närmast till hands.

På DN Debatt skriver statsministern att "alternativet är att ge makt till Sverigedemokraterna, ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. Det kommer jag aldrig att medverka till".

"Absolut inte"

Allianspartierna har dock sagt att de inte tänker släppa fram en ny rödgrön regering. Moderatledaren Ulf Kristersson upprepade den linjen i TV4 på frågan om han kan släppa fram Löfven som statsminister om de rödgröna blir större.

- Absolut inte. Därför att Alliansen är Sveriges i särklass största regeringsalternativ, säger Kristersson i TV4

- Vi är väsentligt mycket större än Socialdemokraterna som verkar vilja regera själva eller i vart fall till varje pris själva ska ha statsministerposten.

Kristersson påpekar också att Alliansen är större än den nuvarande regeringen med S och MP och hävdar att Löfven inte verkar har några planer på att ta med Vänsterpartiet in i en regering.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor står fast vid den linjen och uppgav att S ska räknas som ensamt regeringsalternativ.

Nej till Kristersson

Löfven tycker att det är "häpnadsväckande" att i förra valet tyckte Alliansen att det största blocket ska regera och nu är man det minsta blocket.

ANNONS

- Oavsett hur väljarna röstar så tänker Ulf Kristersson försöka bilda regering.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin fick av TV4:s utfrågare frågan om han kan tänka sig att sitta i en koalitionsregering med borgerliga partier.

- Ja, men jag kommer inte att kunna tänka mig att stödja Ulf Kristersson som statsminister. Det är helt enkelt för att vi politiskt kommit så långt ifrån varandra. Det handlar om medmänsklighet och miljöpolitik, säger Fridolin.

ANNONS