Statsminister Stefan Löfven (S) är kritisk till hur Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling uttalat sig om att betala skatt.
Statsminister Stefan Löfven (S) är kritisk till hur Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling uttalat sig om att betala skatt.

Löfven kritiserar Östlings uttalande

Statsminister Stefan Löfven är "storligen förvånad" över hur Leif Östling uttryckt sig om att betala skatt.

ANNONS
|

"Vad fan får jag för pengarna?" frågade sig Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling när det framkom att han placerat mångmiljonbelopp i lågskatteländer som Malta och Luxemburg. Intervjun gjordes i samband med att TT, SVT och flera andra medier runt om i världen avslöjat privatpersoners och företags skatteupplägg i olika skatteparadis.

- Hans uttalande förvånar mig storligen. Om man inte vet vad man får för pengarna, hur viktigt det är att vi får in skattepengar för att kunna ha fler människor anställda i vården, i äldreomsorgen, för att förstärka skolan och få fler poliser. Det ska vi alla hjälpas åt med och då ska alla bidra med sina skattepengar, säger Stefan Löfven (S).

ANNONS

Slarvigt uttryckt

Han vill inte kommentera Östlings affärer i sak, som såvitt är känt inte är olagliga. Efter intervjun har Östling förtydligat sig och förklarat att pengarna tjänades in när han jobbade utomlands och att eventuella framtida utdelningar kommer att beskattas enligt gällande regler. Han har också medgett att han uttryckt sig slarvigt.

Statsministern anser ändå att det är problematiskt när personer på viktiga poster i samhället uttrycker sig på Östlings vis.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har aviserat att finansdepartementet nu ska gå igenom de uppgifter som kommit fram i "paradisläckan" för att se om Sverige behöver skärpa lagstiftningen.

Ingen förmögenhetsskatt

Även Stefan Löfven kan tänka sig regelskärpningar. Men han har inga planer på att återinföra förmögenhetsskatten eller arvsskatten.

- Det är inte aktuellt med exempelvis någon förmögenhetsskatt, men däremot att fler ska vara med och betala rätt skatt i rätt land, där finns det anledning att göra mer, både i EU-sammanhang och vidare, därför att många av de här skatterna är ju globala, säger Löfven.

Men skatter handlar inte enbart om juridik, anser han.

ANNONS

- Det ena är det rent juridiska – vad kan man och får man göra – och där kan vi komma behöva justera regler, men det finns också en moral i detta, där man själv måste ställa sig frågan vad som är det moraliskt korrekta att göra. Där måste man själv göra en bedömning, säger han.

TT

ANNONS